Фото. Илустрација / - Фото. Илустрација
17/09/2022 u 15:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SB: Značajno podizanje kamatnih stopa moglo bi izazvati recesiju u narednoj godini

Stepen usklađenosti u podizanju kamatnih stopa nije viđen unazad pet decenija, primjećuje Svjetska banka

Centralne banke vodećih ekonomija svijeta gotovo usklađeno podižu kamatne stope kako bi ublažile nagli rast cijena, ali moraju voditi računa da ne pretjeraju jer će izazvati recesiju u svjetskoj ekonomiji, upozorila je Svjetska banka (SB).

Stepen usklađenosti u podizanju kamatnih stopa nije viđen unazad pet decenija, primjećuje Svjetska banka, podsjetivši da centralne banke višim troškovima zaduživanja pokušavaju obuzdati visoku inflaciju.

Inflacija je u SAD-u dostigla najviši nivo u 40 godina, a u eurozoni najviša je unazad više od 20 godina, podstaknuta oporavkom potražnje od koronakrize i skokom cijena energije i hrane pod uticajem ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Moskvi, prenosi SEEbiz.

Američka centralna banka i Evropska centralna banka (ECB) reagovale su podizanjem kamatnih stopa kako bi 'ohladile potražnju domaćinstava i kompanija', ali značajno više kamatne stope mogu biti kočnica ekonomskom rastu.

Fed se sprema naredne sedmice ponovo podići ključne kamatne stope, možda i za puni postotni bod, a ECB ih je od jula podigao 1,25 postotnih bodova i poručio da još nije završio sa pooštravanjem monetarne politike u eurozoni.

Svjetska banka upozorila je u studiji objavljenoj u četvrtak da je ekonomska aktivnost u tri vodeće svjetske privrede, SAD-u, Kini i eurozoni, naglo usporila u posljednje vrijeme.

Zato bi centralne banke trebalo da koordinišu poteze i "jasno obavještavaju javnost o svojim odlukama" kako bi snizile stepen nužnog zaoštravanja monetarne politike.

Centralne banke obično se ne dogovaraju o monetarnoj politici, ali su u nekoliko navrata koordinisale odluke kako bi podržale ekonomiju, napominje BBC, podsjetivši na finansijsku krizu 2008. i 2009. koju je izazvalo pucanje balona na tržištu finansijskih izvedenica u SAD-u.

Tada su američki Fed, ECB, kanadska, švedska, švajcarska i britanska centralna banka spustile kamatne stope za pola postotnog boda kako bi osigurale likvidnost u razdoblju ublaženih inflatornih pritisaka, podsjeća BBC.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:58