/ - DRAšKO STRIKOVIć
11/12/2022 u 15:53 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Striković za "Dan" o cijenama nafte: Berzanska situacija će se preslikati na Crnu Goru

Od reakcije Rusije zavisiće buduća kretanja cijena, smatra on

Ograničenja koja je uvela EU za rusku naftu, kao i ograničenja prodajne cijene, neće direktno uticati na tržište Crne Gore, jer se ono primarno ne snabdijeva sa tog izvora, kazao je u razgovoru za "Dan" Draško Striković, viši finansijski analitičar Udruženja naftnih kompanija Crne Gore (UNКCG).

On dodaje da su ipak mogući uticaji na promjenu cijena, a pošto se radi o berzanskoj robi, takve promjene će se sigurno preslikati i na tržište u Crnoj Gori.

– U prva dva dana primjene ograničavanja izvozne cijene za rusku naftu očitava se smanjenje na berzanskim kotacijama, jer je ograničenje cijene postavljeno na 60 dolara, dok je trenutna cijena oko 75-80 dolara po barelu. Od reakcije Rusije zavisiće buduća kretanja cijena – rekao je Striković.

Кako je dodao, tržište će umnogom zavisiti i od kontramjera Ruske Federacije.

– Кontramjerama bi se svakako dovelo u pitanje snabdijevanje određenih zemalja članica Evropske unije (EU) poput Mađarske, koje su se u velikoj mjeri oslanjale na rusku sirovu naftu. Takve kontramjere mogle bi i u kratkom roku uticati na povećanje cijena, dok bi u dugom roku Rusija mogla preko zemalja OPEК-a tražiti smanjenje proizvodnje na svjetskom nivou – kazao je Striković.

Cjenovne oscilacije realne, ali ne i nestašica

Striković kaže da bar zasad nije realno očekivati nestašice, uprkos najavama iz Rusije da će obustaviti isporuku nafte Evropi.

– Teško da se može govoriti o nestašicama, već samo o kratkim cjenovnim oscilacijama, a alternativni kanali su odavno prohodni – kazao je Striković.

On ističe da ne posjeduje tačne podatke o uvozu naftnih derivata sa ruskog tržišta, ali je sigurno da se sirova nafta ne uvozi, već samo naftni derivati (eurodizel i benzini), a i to u maloj mjeri.

Zemlje G7 i Evropske unije i Australije usvojile su odluku da cijena ruske nafte s ograničenjem iznosi 60 dolara po barelu, koja je stupila na snagu 5. decembra. Na snagu je stupio i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko izuzetaka.

Ova odluka omogućava da se energent prodaje trećim zemljama uz korišćenje tankera zemalja G7 i EU i usluge njihovih kompanija osiguranja i kreditnih institucija, ali samo ako se nafta prodaje po nižoj cijeni od 60 dolara po barelu.

Ovim ograničenjem Zapad pokušava da ograniči sposobnost Rusije da finansira rat u Ukrajini, ali je Moskva najavila da neće poštovati mjere čak i ako bude morala da smanji proizvodnju.

Rusija je poručila da je spremna da radi samo sa onim potrošačima koji će raditi po tržišnim uslovima i da neće postupiti po direktivama EU, čak ni po cijenu potpune obustave izvoza za zemlje Evrope.

Rusija razmatra uvođenje fiksne cijene za svoju naftu kao odgovor na ograničenje cijena ruskih sirovina koju je nametnula grupa G7, prenosi Blumberg.

Potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Aleksandar Novak poručio je da će uvođenje gornje granice cijene ruske nafte od strane zapadnih zemalja dovesti do još većeg povećanja cijena goriva zbog nestašice ponude.

Zemlje OPEК-a su prije mjesec dana umanjile dnevnu proizvodnju nafte za dva miliona barela, a cijene drastično osciliraju od početka sukoba u Ukrajini, pa je cijena barela u jednom trenutku bila čak 119 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 13:26