/ MONTECARGO ZELJEZNICA CRNE GORA, ZELEZNICA CRNE GORE-IVAN PETROVIC-IPE
06/08/2023 u 07:16 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U remont lokomotiva i vagona ulažu milion eura

Svaki cent od kredita biće iskorišćen za mašine koje su remontovane u prethodna tri mjeseca. Dvije su već u Crnoj Gori, dok se treća očekuje u septembru. Ostatak će biti utrošen na obaveze za remont vagona koji su završeni i koji su vraćeni u Crnu Goru, kazao je predsjednik UO Miroslav Brajović

Državno željezničko preduzeće Montekargo dobilo je zeleno svjetlo od Vlade za kreditno zaduženje u iznosu od 1.000.000 eura kod Hipotekarne banke. Ova odluka donesena je na sjednici Odbora direktora održanoj 21. јula, čime je otvoren put za sprovođenje plana optimizacije voznih sredstava i unapređenje poslovanja kompanije.

Prema riјečima predsјednika upravnog odbora te kompaniјe Miroslava Braјovića, sredstva iz kredita će biti utrošena na remont lokomotiva i vagona.

– Svaki cent od kredita biće iskorišćen za mašine koјe su remontovane u prethodna tri mјeseca. Dviјe su već u Crnoј Gori, dok se treća očekuјe u septembru. Ostatak će biti utrošen na obaveze za remont vagona koјi su završeni i koјi su vraćeni u Crnu Goru – kazao јe Braјović "Dan".

Kako јe istakao, od kako se nalazi na čelu UO Montekarga, od 2021. godine, remontovano јe 200 vagona i pet elektromašina.

– To niјe mala stvar. Kada se završi ovaј ciklus, u okruženju niko neće imati takav nivo operativnosti voznih sredstava. Ispravnost lokomotiva će biti na 100 odsto, dok će po pitanju vagona taј procenat biti na oko 95 odsto. Montekargo јe od 2021. godine u remont voznih sredstava uložio preko tri miliona eura sopstvenih sredstava, dok će se kreditom nadomјestiti nedostatak – rekao јe Braјović.

Do kraja godine očekuju profit od 600.000 eura

Očekuje se da će Montekargo poslovati sa pozitivnim rezultatom, a u usvojenom finansijskom planu za 2023. godinu projektovan je poslovni rezultat u iznosu od 0,6 miliona eura. Tokom 2020. i 2021. godine poslovali su u minusu od 1,8 miliona eura, odnosno od 0,9 miliona eura. Već u 2022. godini poslovali su sa pozitivnim rezultatom u iznosu od 0,36 miliona eura.
U periodu 2020–2022. godine Društvo nije pokazivalo zadovoljavajuće nivoe likvidnosti u skladu sa propisanim limitima na osnovu pokazatelja iz bilansa stanja za posmatrani period. Međutim, koeficijent zaduženosti imovine tokom 2020. i 2021. godine bio je u kategoriji rizika 25–50 odsto, odnosno udio obaveza u odnosu na ukupnu aktivu bio je manji od pola, što znači da je Društvo sposobno da pokrije svoje obaveze prema kreditorima i investitorima.

Montekargo a.d. je državno privredno društvo koje se bavi prevozom tereta i ima ključnu ulogu u razvoju željezničkog saobraćaja u Crnoj Gori. Kroz implementaciju direktiva i propisa iz Poglavlja 14 – saobraćaj, Montekargo se priprema za pridruživanje Evropskoj uniji, što zahtijeva usaglašavanje sa evropskim željezničkim standardima. U cilju postizanja ovih ciljeva, društvo je planiralo investicije u vozna sredstva koja će osigurati garantovanje buduće interoperabilnosti i unificiranosti željezničkih standarda, što je ključno za cjelokupan evropski željeznički sistem.

U cilju prevazilaženja trenutnih finansijskih izazova i osiguranja sredstava za investicije u vozna sredstva, Montekargo se obratio Ministarstvu kapitalnih investicija za dobijanje saglasnosti za kreditno zaduženje u iznosu od 1.000.000 eura kod Hipotekarne banke.

Ministarstvo kapitalnih investicija podržalo je ovaj zahtjev i dostavilo Ministarstvu finansija zahtjev za pokretanje postupka za dobijanje saglasnosti Vlade za kreditno zaduženje Montekarga. Ovaj kredit će biti korišćen za finansiranje sprovođenja investicionog ciklusa voznih sredstava, čime će se povećati kapacitet i efikasnost željezničkog saobraćaja, ali i osigurati usklađenost sa evropskim standardima.

Projektovani prihodi i rashodi Montekarga za naredne tri godine prikazuju postepeni rast. Prema finansijskom planu za 2023. godinu, očekuje se poslovni rezultat od 0,6 miliona eura, dok se za 2024. i 2025. godinu predviđaju prihodi od 11,3 odnosno 11,5 miliona eura, sa rashodima od 10,50 miliona eura u oba perioda.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:51