Ilustracija
30/12/2022 u 15:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UPC: Povećana specifična akciza na cigarete i fino rezani duvan

Akciza na fino rezani duvan povećana je sa 50 eura na 55 eura po kilogramu, a na bezdimne duvanske proizvode sa 100 eura na 145 eura po kliogramu duvanske smjese

Specifična akciza na cigarete, fino rezani duvan i bezdimne duvanske proizvode, biće od 1. januara povećana.

Kako se navodi u obavještenju za akcizne obveznike Uprave prihoda i carina (UPCG), dostavljenom agenciji Mina-business, specifična akciza na cigarete uvećana je sa 44 eura na 47,5 eura na hiljadu komada, dok je proporcionalna smanjena sa 26 odsto na 24,5 odsto od njihove maloprodajne cijene.

- Akciza na fino rezani duvan povećana je sa 50 eura na 55 eura po kilogramu, a na bezdimne duvanske proizvode sa 100 eura na 145 eura po kliogramu duvanske smjese, navodi se u obavještenju.

U skladu sa članom 36a, stav 1 Zakona o akcizama, u slučaju promjene visine akcize, u konkretnom slučaju na cigarete, fino rezani duvan i bezdimne duvanske proizvode, proizvodači, uvoznici kao i lica koja obavljaju trgovinu na veliko, i/ili malo, a koji na dan prije promjene visine akcize imaju na zalihama akcizne proizvode za koje postoji obaveza obračunavanja akcize, dužni su da izvrše popis zaliha i da na njih izvrše obračun i uplatu razlike akcize prema iznosima i stopama propisanim Zakonom.

- Izuzeto od stava 1 člana 36a, lica koja obavljaju trgovinu na malo duvanskih proizvoda, nijesu u obavezi da vrše popis zaliha u slučaju promjene visine akcize, objasnili su iz UPC.

Obračun razlike akcize podnosi se korišćenjem informacionog sistema za elektronsku razmjenu podataka o akcizama, u roku od 15 dana po isteku mjeseca u kojem je došlo do promjene visine akcize, odnosno do 15. februara.

Iz UPC su napomenuli da je Zakonom o akcizama predviđena prekršajna odgovornost i propisana novčana kazna od dvije hiljade do 20 hiljada eura za preduzeće, ako na dan povećanja visine akcize akciznih proizvoda ne izvrši popis zaliha, obračun i uplatu akcize, odnosno njenu razliku.

Kako se dodaje, ugostiteljski objekti nijesu obveznici obračuna i uplate razlike akcize.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:41