Са представљања пакета мjера подрске привреди / -SASAMATIC
30/04/2021 u 01:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Влада у оквиру пакета подршке пензионерима смањују рачуне, привреди 110 милиона кредита

Пакет подршке ће бити тежак 166 милиона, од чега ће 43 милиона бити директна издвајања из буџета. У другом кварталу је промијењен модел субвенционирања и продужен рок за наплату царинског дуга
Фискални ефекат пакета помоћи грађанима и привреди у другом кварталу износи 166 милиона еура, а њиме је предвиђено смањење рачуна за струју од 40 одсто у наредна три мјесеца пензионерима са примањима испод 222 еура и незапосленим лицима која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање. Новим пакетом је предвиђена кредитна подршка привреди од 110 милиона, са „мекшим” колатералом, одложено плаћање царинског дуга, помоћ аутобуским превозницима, туристичким водичима... Такође, промијењен је модел субвенционирања, тачније право на субвенције ће имати свако предузеће које је у прошлој години имало приходе умањење преко 50 одсто, независно од дјелатности.
Влада је за реализацију овог пакета, који је усвојен на јучерашњој сједници, опредијелила 43 милиона директних издвајања из буџета и 120 милиона за смањење и одлагање пореских и других обавеза пореских субјеката.
”ЕПЦГ ће умањити рачуне за струју за април, мај и јун по основу података које ће им послати Фонд ПИО и Завод за запошљавање

Подршка рањивим категоријама је пет милиона, кредитна подршка привреди 110 милиона, субвенционирање зарада 15 милиона, одлагање плаћања царинског дуга 30 милиона, једнократна подршка за електронску фискализацију 450 хиљада, подршка послодавцима за рефундације милион и по, помоћ превоозницима пола милиона, као и повраћај акцизе. За подршку туристичким водичима опредијељено је 75 хиљада еура.
Нови пакет мјера, пети по реду откако је економска активност смањена због пандемије вируса корона, јуче су представили премијер Здравко Кривокапић, државна секретарка у Министарству економског развоја Милена Липовина Божовић и државни секретар Министарства финансија Јанко Одовић.
Липовина Божовић је појаснила да ће ЕПЦГ умањити рачуне за струју по основу података које ће им послати Фонд ПИО и Завод за запошљавање, те да ће умањење од 40 одсто бити за април, мај и јун. Смањење рачуна за струју ће бити за лица на која се води бројило.
Туристички ваучери се могу користити до 31. децембра
Одовић је казао да ће сваком пореском обвезнику одобирити по 50 еура за успостављање система електронске систематизације до 31. маја. Једнократна подршка превозницима који обављају превоз у друмском и јавном саобраћају ће износити 500 еура по лиценцираној возној јединици.
– Свим лиценцираним туристичким водичима, који су на евиденцији Завода биће исплаћена помоћ од 300 еура. Такође, Влада је одлучила да туристичке ваучере за раднике у просвјети и здравству продужи до 31. децембра 2021. године – рекао је Одовић.
Истакао је да је Влада дала препоруке општинама да у складу са финансијским могућностима ослободи привреду плаћања комуналних такси, кроишћења путева и других намета.
– Препорука локалним управама је и да незапосленима и пензионерима са примањима испод 222 еура смање рачуне за воду и канализацију – рекао је Одовић.

Кључна је новина, како је казала, додатна подршка привреди са кредитним средствима због проблема са ликвидношћу.
– Модел се састоjи из четири фазе. Прва фаза jе већ започета посредством Инвестиционог развоjног фонда (ИРФ) гдjе ће привреди, а посебно микро, малим и средњим предузећима бити опредиjељено 20 милиона еура средстава, путем четири кредитне линиjе. Ради се о кредитима у износу од 10 до максималних 150 хиљада еура, са каматном стопом од 1,5 до 3,5 одсто у зависности од кредитне линиjе. Новина jе да ће кредити до 20 хиљада еура кредита имати „мека” средства обезбjеђења за микро и мала предузећа, што jе био проблем раније – изјавила је Липовина Божовић.
Други важан сегмент, како је навела, односи се на 40 милиона средстава кредитне подршке коjе jе Влада обезбиjедила кроз кредитни аранжман са ЦЕБ-ом, развоjном банком Савjета Европе, трећи се односи на преговоре ИРФ-а са ЕБРД-ом о кредитном аранжману од 150 милиона, док се четврта фаза тиче покретања кредитно-гарантног фонда, гдје ће држава гарантовати за одређена средства микро и малим предузећима. Она није могла прецизирати тачан рок када ће се формирати кредитно-гарантни фонд, јер је то процес који ће захтијевати законске измјене.
– Прије сезоне се неће моћи формирати – казала је Липовина Божовић и додала да туристичка предузећа могу да узму кредит код ИРФ-а са грејс периодом од годину дана.
Субвенције за зараде се настављају по иновираном моделу.
– По први пут ћемо таргетирати сваки субјекат посебно. Неће бити важно којој дјелатности припада, већ да ли је приход опао преко 50 одсто у 2020. години. Уз то, услов је и да је измирио све пореске обавезе на 30.9.2020. године и да није смањивао број запослених. У зависности од пада прихода, запослени ће имати право на субвенције од 50, 75 и 100 посто минималне бруто зараде – појаснила је државна секретарка.
Казала је и да ће се наставити са субвенцијама за плаћено одсуство родитељима дјеце и особама које су у карантину или изолацији.
Овим пакетом је повећан лимит за ковид подршку са 800 хиљада на 1,2 милиона по кориснику. Одлагање царинског дуга је повећано са 30 на 60 дана.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:22