/ TUŽILAŠTVO CETINJE
08/08/2023 u 17:18 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cetinjsko tužilaštvo obustavilo istragu: Sud izdvojio dokaze, policajac oslobođen

Osim Bećirovića, za krivično djelo mučenje teretile su se i njegove kolege Milan Lončar i Rade Krunić

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju obustavilo je postupak protiv policijskog službenika Denisa Bećirovića, koji se teretio da je postupanjem prema osobama koje su protestovale na Cetinju povodom ustoličenja mitropolita Joanikija počinio krivično djelo mučenje. Istraga se vodi protiv njegovih kolega Milana Lončara i Rada Krunića.

Prethodno je Osnovni sud na Cetinju vratio na dopunu optužnicu protiv te trojice policijskih službenika, koji su se teretili da su krivična djela izvršili neosnovanom i nezakonitom upotrebom hemijskih sredstava prema građanima koji su tada povrijeđeni. Sud je kao nezakonite spise predmeta izdvojio određene izvještaje MUP- a u kojima su bili dokazi protiv Bećirovića. Nakon toga, tužilaštvo je donijelo novu odluku, kojom su obustavili postupak protiv Bećirovića.

Lješković: Tužioci da odlučuju samostalno

Bećirovićev advokat Srđan Lješković potvrdio je za "Dan" da je postupak protiv njegovog branjenika obustavljen.

– Zadovoljni smo odlukom ODT-a Cetinje. Siguran sam da je ova odluka donesena slobodnom voljom postupajućeg tužioca, a isto tako sam siguran da je bilo pritisaka da se protiv Denisa Bećirovića podigne optužnica od onih koji danas nijesu više u službi, već tamo gde su pokušali poslati ovog časnog policajca. Iskreno se nadam da će nakon ovakve odluke ODT-a Cetinja i drugi tužioci krenuti tim stopama i najzad se osloboditi pritiska politike i pojedinaca na rad ovog državnog organa. Nadam se da će zaživjeti standard, prihvaćen u svim demokratskim društvima, da su tužioci ti koji odlučuju o pokretanju krivičnog gonjenja i samostalno vode krivično gonjenje pred sudovima – kazao je Lješković.

Ovaj policijski službenik teretio se da je 5. septembra 2021. godine, u 8:58:28 časova, u Ulici Balšića pazar bb, na Cetinju, u svojstvu policijskog službenika u interventnoj grupi Stanice policije – Centra bezbjednosti Budva, zajedno sa Radom Krunićem, u svojstvu rukovodioca interventne jedinice Centra bezbjednosti Budva, i Milanom Lončarom, u svojstvu hemičara interventne jedinice Centra bezbjednosti Budva, prihvatajući njihove radnje i saglašavajući se s njima u službi, prilikom obezbjeđenja ceremonije ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, prekoračenjem službenih ovlašćenja nezakonito upotrijebio hemijska sredstva prema Stefanu i Dijani Vuković. Tužilac je policajce sumnjičio da su takvim radnjama Vukovićima nanijeli veliki bol, sa ciljem da ih nezakonito kazne i zastraše. Prema navodima iz istrage, Vuković nije stajao u grupi građana, već se, stojeći sam na ulici,policajcima obratio riječima: "Hvala, ljudi. Čime smo ovo zaslužili?". Prije toga, kako piše u spisima, Lončar je u pravcu Vukovića bacio fleš bombu, koja je eksplodirala pored njegovih nogu, a potom iz hemijske puške ispalio jedan hemijski metak u njegovom pravcu, a onda i bacio ručnu hemijsku bombu ka njemu. Prema spisima tužilaca, Bećirović je tada, bez prethodnog upozorenja da će upotrijebiti sredstava prinude i bez naređenja Rada Krunića, kao neposrednog rukovodioca, kod nogu oštećenog Vukovića samoinicijativno bacio jednu ručnu hemijsku bombu, i to u momentu kada je Vukovića majka držala rukama oko struka pokušavajući da ga skloni sa mjesta gdje se nalazio.

– Usled dejstva eksplozije šok-bombe, oštećeni su pali na tlo, nakon čega je okrivljeni Lončar nastavio sa upotrebom hemijskih sredstava prema njima tako što je, mijenjajući svoju poziciju u kordonu, ispalio po jedan hemijski metak iz hemijske puške. Vukovići su se zatim sklonili u jedan ugostiteljski objekat. Policijski službenici su tada i ispred ulaznih vrata tog objekta bacili više šok-bombi i hemijskih sredstava, usled čijeg dejstva je na lokalu pričinjena materijalna šteta – navodi se u spisima tužilaštva.

Bećirović se sumnjičio i da nije podnio pisani izvještaj neposrednom rukovodiocu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:41