Cigarete, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
20/06/2023 u 22:24 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Detalji istrage šverca cigareta: "Oćemo li uzeti kamiončić, mora se pretovarati"

SDT navodi da iz SKY komunikacija proizilazi da kriminalna organizacija cigarete za uništenje nakon prispijeća u krug fabrike,Javorak MB" DOO Nikšić pretovara u manja teretna vozila i odvozi u skrivene magacine

Specijalno državno tužilaštvo sprovelo je juče akciju kojom su obuhvaćena lica osumnjičena za učešće u šverc cigareta, među kojima su i članovi komisije Uprave prihoda i carina - za uništenje oduzete robe – cigareta. 

Uhapšeni su Mileta Simanić, Marko Mićković iz špediterske firme "Knjaz", Ratka Mandić direktorica špediterske firme iz Bara "Atlant agent", Đoko Lješković, Rajko Đurović.Prema navodima SDT-a, pomenuti šverc je vršen od kraja 2018. do novembra 2020. godine.

Kako navodi naš izvor,  iz prikupljenih dokaza proizilazi postojanje osnovane sumnje da je Đurović Rajko u vremenskom periodu od decembra mjeseca 2018.godine do novembra mjeseca 2020.godine, u više navrata, na teritoriji Podgorice i Nikšića  sa Mićković Ivanom, Mićković Markom i Simanić Miletom,  bavili se prodajom, rasturanjem i prikrivanjem neocarinjene robe - cigareta, čiji je promet ograničen.

-  Pavićević Zoran, kao službeno lice - predsjednik Komisije za uništenje oduzete robe-cigareta u Upravi carina Crne Gore, službenim licima okrivljenima Pavićević Igoru, Pejović Milutinu i Adamović Nebojši, kao članovima Komisije, neposredno dao mito, da okrivljeni Pavićević Igor, Pejović Milutin i Adamović Nebojša ne izvrše službenu radnju koju bi morali izvršiti, te da izvrše službenu radnju koju ne bi smjeli izvršiti, a koje mito su okrivljeni Pavićević Igor, Pejović Milutin i Adamović Nebojša u tu svrhu neposredno primili, na način što su, nakon što bi direktor Uprave carina Crne Gore potpisao nalog za izdavanje carinske robe - Cigareta, u cilju njihovog uništenja u pećima fabrike "Javorak MB" DOO Nikšić, Osumnjičeni Simanić Mileta i radnici koje su angažovali osumnjičeni Mićković Ivan Mićković Marko, nakon prispijeća predmetnih cigareta u krug navedene fabrike u Nikšiću 5% istih pretovarali u manja teretna vozila, u prisustvu predsjednika i članova navedene Komisije  i osumnjičenog Durović Rajka, koji im je čuvao stražu- dio je  istrage SDT-a

SDT sumnja da je zatim  Simanić Mileta, u pratnji Mićković Ivana, cigarete odvozio do magacina na teritoriji opštine Nikšić, odakle su tako neocarinjene  dalje prevozili i prodavali. 

- Nakon čega je okrivljeni Pavićević Zoran, po prethodnom dogovoru, okrivljenima, Pavićević Igoru, Pejović Milutinu i Adamović Nebojši, kao članovima Komisije, u službenim prostorijama Uprave carina Crne Gore, davao mito u iznosu od po 1.250,00 eura, jer isti nijesu preduzeli potrebne radnje da se predmetne cigarete u potpunosti unište, već su potpisivali sačinjene zapisnike o uništenju carinske robe neistinite sadržine u kojima je konstatovano da su cigarete u potpunosti uništene- navodi naš izvor.

Prema stavu SDT-a, Đurović Rajko je osumnjičen da je od kraja 2018. do novembra 2020.godine u više navrata na teritoriji Podgorice, Bara Bar i Nikšića, sa Mićković Ivanom, Mandić Ratkom, Mićković Markom, i Simanić Miletom, prodavali neocarinjene cigareta.

-Osumnjičeni Pavićević Zoran, kao službeno lice - predsjednik Komisije za uništenje oduzete robe - cigareta u Upravi carina Crne Gore, službenim licima  Pavićević Igoru, Pejović Milutinu i Adamović Nebojši, kao članovima Komisije za uništenje oduzete robe - cigareta u upravi carina Crne Gore, neposredno dao mito, da ne izvrše službenu radnju koju bi morali izvršiti, te da nakon toga izvrše službenu radnju koju ne bi smjeli izvršiti, a koje mito su okrivljeni Pavićević Igor, Pejović Milutin i Adamović Nebojša u tu svrhu neposredno primili- navodi naš izvor.

Zatim bi, kako sumnja istraga, Mandić Ratka, kao ovlašćeni zastupnik pravnih lica "Arhitrav LTD Delawere", Atlant Mont LTD" i „Sace LTD Delawere", koji su korisnici Slobodne zone "Luke Bar", prethodno dogovorila sa Mićković Markom prodaju cigareta, te podnijela zahtjev za odricanje i ustupanje cigareta u korist Uprave carina Crne Gore, iako je znala da predmetne cigarete neće biti uništene u prostorijama fabrike "Javorak MB" DOO Nikšić,

-Simanić Mileta, po prethodnom dogovoru sa Mićković Ivanom i Mićković Markom,  cigarete prevozio iz Slobodne carinske zone "Luke Bar do prostorija fabrike "Javorak MB" DOO Nikšić, gdje je zajedno sa radnicima koje su angažovali osumnjičei Mićković Ivan i Mićković Marko, 95% predmetnih cigareta pretovarao u manja teretna vozila i to u prisustvu predsjednika i članova navedene Komisije, kao i osumnjičenog Đurović Rajka, koji im je čuvao stražu, da bi potom u pratnji osumnjičenog Mićković Ivana, cigarete odvozio do magacina na teritoriji opštine Nikšić, odakle su tako neocarinjene cigarete dalje prevozili i prodavali- navodi su istrage.

Nakon toga, kako navodi izvor iz SDT-a, Pavićević Zoran bi Pavićević Igoru, Pejović Milutinu i Adamović Nebojši, kao članovima Komisije, u službenim prostorijama Uprave carina Crne Gore, dao mito u iznosu od po 1.250,00 eura.

- Jer nijesu preduzeli potrebne radnje da se predmetne cigarete u potpunosti unište, već su potpisivali sačinjene zapisnike o uništenju carinske robe neistinite sadržine u kojima je konstatovano da su cigarete u potpunosti uništene- dio je osnova sumnje istrage SDT-a.

Specijalno policijsko odeljenje je naveo u istrazi i sumnji ko je od obuhvaćenih ovom istragom koristio i pod kojom šifrom "SKY2 komunikaciju. Kkao navodi naš izvor, istraga je označila da je:  korisnik PIN-a Sky ecc aplikacije 41E564" bila Mandić Ratka, korisnik PIN-a 377B1F" sa nick-om Papii bio Lješković Đoko, korisnik PIN-a Sky ecc aplikacije DF4DDE" bio  Simanić Mileta, korisnik PIN-a Sky ecc aplikacije RMOPL4" sa nick-om RE" i PIN-a 9C1C8A sa nick-om RE Mark" bio i Mičković Marko, korisnik PIN-a Sky ecc aplikacije EEDD55" bio Mićković Ivan.

-Iz predmetnih komunikacija se zaključuje da kriminalna organizacija odreduje i naručuje koje će cigarete ići na navodno uništenje i iste plaća osumnjicenoj Mandić Ratki ovlašćenom zastupniku pravnih lica Arhitrav LTD" i Atlant Mont", koja posluju u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar", te da navodno uništenje koriste samo kao modus operandi kako bi krijumčarili Osnovana sumnja da kriminalna organizacija pretovarala i dalje krijumčari cigarete- stav je SDT-a.

Kako navodi naš izvor, osnovana sumnja da je kriminalna organizacija kupovala predmetne cigarete, te da su  određivali vrstu i količinu cigareta koje će ići na uništenje, proizilazi iz komunikacija " Mićković Marka (Sky ecc PIN RMOPL4) i  Mandić Ratke (Sky ecc PIN 41E564-Nick SUNSHINE).

-U kojoj Mičković Marko saopštava "Mila, ovako stoje van donijeću sjutra 10 da smanjujem dug... I druga stvar (molba) da pitaš druga može li se sjutra podnijeti zahtjev u idući ponedeljak donosim 150h mogu da garantujem...". Iz razloga da uđemo u proceduru prije praznika...", nakon čega  Mandić Ratka šalje  Mićković Marku da je podnijela zahtjev za uništenje 1050 paketa cigareta Ashima Luxory Size" i 200 paketa cigareta Black Mount", da bi  Mićković Marko  poslao „Pošalji mi drugov obračun", na koju poruku mu Mandić Ratka šalje računicu u kojoj je kao ukupan iznos duga naveden iznos od 132.525,00 eura, da je dato 100.000,00 eura, te da je preostalo 32.525,00 eura- navodi su iz istrage.

Prema stavu SDT-a,  "iz komunikacije  Mićković Marka sa Mičković Ivanom (Sky ecc PIN EEDD55) proizilazi da  Mićković Marko šalje  „Sta da trazim sunshine", Reg ili Marb ili A", na šta mu  Mićković Ivan odgovara " Vidi sve sta ima", „Pa da kombinujemo. Najbolje je da odradimo asimu mozda", I prodamo onda sve zajedno", na šta mu Mićković Marko odgovara "Ima sunshine asime 1200 po 150e", na koju poruku mu  Mićković Ivan odgovara "Ima li regine", na koju mu poruku Mičkovič Marko odgovara „Sad cu je pitati"".

- Micković Marko šalje Mandić Ratki poruku "Imaš li asime ks", „Ako budemo u prilici za jedan zahtjev", „Koja je cena", I koja je količina po dokumentu", „Da dopunimo Brooksa ostalo", na koje poruke mu  Mandić Ratka odgovara "Može da se poruči, sedam do deset dana je ovdje", na koje poruke  Mićković Marko šalje „Na lager nista?", „Ne valja nam za uništenje nova...", Greota je", na koje poruke  Mandić Ratka šalje „Ima oko 350", a i Mičković Marko odgovara „Pa da ubazimo A (1020) + R (350)", da bi  Mandić Ratka odgovorila:"Mogu da ih spojim na istu firmu sjutra", I javljam ti cijenu ujutru", nakon čega  Mićković Marko šalje "Valjalo bi ujutru podnijeti zahtjev...", na koju poruku Mandić Ratka odgovara " Dogovoreno A+R"- navodi su istrage SDT.

SDT tvrid da "Nadalje, iz komunikacije Mičković Ivana i Simanić Milete da proizilazi da Mićković šalje  Simanić: ,,Vidi ako ti bude pri ruci ubaci i onoga a1 100-200 komada", „Ili tovari sve sa reda", na koje poruke mu Simanićodgovara: "Ok mili", da bi mu nešto kasnije istog dana Mićković Ivan poslao "Možeš li virginije tovariti“, „Reci Miću da tovarite virginije", „Pa makar pola pola", „Nemoj a1", "Samovirginije i mac", „Pola pola", „Ako mozes"..puni ga ful, Isti nam je trošak"

-Nadalje iMičković Ivan šalje  Simanić Mileti poruku "Odoh ja do firme da ugasim struju", „Da ih pošaljem kući sve", Reću kvar u trafostanicu", na koje poruke mu Simanić Mileta koji dovozi cigarete na uništenje odgovara "Super J kamere u furn Samo sve isčupaš iz struje", I to je to", „Napravi odmah sendviče", Krepaše ovi, z carine". Nadalje, istog dana  Simanić Mileta šalje oMićković Ivanu:"U šta ovo pretocaramo?", da bi muMićković Ivan odgovorio "Stavi masku i sa paskom dogovori da pođu radnici", „Da se sačeka", na koju poruku mu Simanić Mileta odgovara sa „Ok", da bi nešto kasnije istog dana Simanić Mileta poslao Mićković Ivanu:" Mili oćemo li uzeti kamiončić". Ne može to tako. Mora se pretovarati", na koju poruku mu Mićković Ivan odgovara:" Uzmi"- detalji su iz istrage.

SDT u svojim spisima dalje navodi da "Istog dana osumnjičeni Mićković Ivan šalje  Mićković Marku: "Sad izašli sa zadnjim kombijem", lz firme", na koje poruke mu Mićković Marko odgovara sa "Ok".

-Dana 2.6.2020.Simanić Mileta šalje  Mićković Ivanu poruku " Oćemo li dva mala kamiona istovarati ili ih parkiramo?", na koju mu Mićković Ivan odgovara " Ne istovaramo", Istovaramo samo šleper i tovarimo dva mala", na koju mu  Simanić Mileta odgovara "Lagano cemo to". Nadalje, Mićković Ivan šalje os Simanić Mileti poruku "Đje si", ???", na koje mu Simanic Mileta odgovara „Da ode policija pa cu privesti moj kombi", na koju mu  Mićković Ivan odgovara „Daj iz toga kombija Black Monta policiji", nakon čega Simanic Mileta šalje  Mićković Ivanu "Ja sam ubacio šleper ovamo". Da pokupe ono kod kotlova", I mi počinjemo da istovaramo", na koje poruke mu i Mićković Ivan odgovara sa „Ok". Takođe 12.6.2020.Simanic Mileta šalje Mićković Ivanu šalje  „U kombi je ubačeno od svega po malo valjda",Tako da ovaj čim ode pratnja ubacamo u furnirku"- navodi se u spisima istrage.

SDT dalje navodi da "iz tih komunikacija proizilazi da kriminalna organizacija cigarete predviđene za uništenje nakon prispijeća istih u krug fabrike,Javorak MB" DOO Nikšić u Nikšiću pretovara u manja teretna vozila i iste odvozi u skrivene magacine na teritoriji opštine Nikšić"

- Madnić Ratka šalje  Mićković Marku poruku "Ćao, jesi li prodao Gold mount, ako nisi koja je tvoja cijena,. koliko ga imaš i da li je moguća dostava u Pljevlja", na koju joj on odgovara „Nijesm ga proda... samo da vidim koliko će mi uzeti do gore i mogu li... JAVLJAM", da bi Mandić Ratka istom poslala poruku "Jesi li vidio ono za Gold mount, mi samo da pomognemo, ništa drugo ne treba", na koju joj je osumnjičeni Mićković Marko odgovorio „Ne mogu prevoz organizovati", „Nece niko", „Daleko". 4.8.2020.godine Mićković Ivan šalje o Mićković Marku poruku "Ne dam a1", Njega ću da lagerujem". na koju mu Mićković Marko odgovara "Traži Rusian imamo li bilo sta da mu damo ima kupca", na koju mu  Mićković Ivan odgovara "Reci nema nista za sad", Bice brooks iduce nedelje". 7.9.2020. Mićković Ivan šalje Mičković Marku poruku "Sta je most", ?", na koju mu  Mićković Marko odgovara "Loše", Mislim". Ima li ga puno", a  Mićković Ivan šalje "Ima", dok Mičković Marko odgovara "Je li meki ili tvrdi", a  Mičković Ivan šalje „Tvrdi", na koju poruku  Mićković Marko šalje "Taman od njega malo naloži za sliku- navodi se u spisima istrage.

U nastavku iste komunikacije, prema navodima SDT-a, i Mičković Marko šalje osumnjičenom Mićković Ivanu poruku "Pita detlić posrani pošto ćemo dati most i dune", na koju mu Mićković Ivan odgovara "Ne prodajemo", „Prodati već reci mu".

-Iz nastavka takođe iste komunikacije  proizilazi da Mičković Ivan šalje  Mićković Marku "Prodao sam rs i most", na koju mu Mićković Marko odgovara „Posto RS", a Mičković Ivan  šalje „240", da bi mu Mićković Marko na to poslao „Top", a potom Mičković Ivan odgovorio "Most 300". 25.1.2021.Mićković Marko šalje  Mićković Ivanu „Sta da trazim sunshine", „Reg ili Marb ili A", na koju mu Mičković Ivan odgovara "Vidi sve sta ima", „Pa da kombinujemo", da bi mu potom  poslao „Najbolje je da odradimo asimu mozda", I prodamo onda sve zajedno"- navodi su istrage.

Iz komunikacije osumnjičenog Mićković Ivana i osumnjičenog Lješković Đoka (Sky ecc PIN 377B1F), prema stavu SDT-a, proizilazi da osumnjičeni Mićković Ivan ša14.4.2020.godine poruku „Ajde da vidimo u ova nekolika dana da povučem onu Reginu... oćeš li moći",.

-Na koju mu Lješković Đoko odgovara "Oću", „Poćerat cemo je", „Samo moram nać registrovan kamiončić", Zbog ovih patrola", dok Mićković Marko oLješković Đoku šalje "Imam ponudu", „Za 400 pak da očiste papire", 110 h". T1 da zatvore", na koju mu Lješković Doko odgovara „Džabe", A đe u bar", „lli Evropa i dalje", na koje mu Mićković Marko šalje "Ispada 275 pak", EU", Poljska", na koje mu Lješković Doko odgovara "A čij je prevoz", na koju mu Mićković Marko odgovara "Naš"- dio je navoda istrage SDT-a

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:31