mila kasalica, ekonomska analiticarka / - BANKAR.ME
09/01/2023 u 16:42 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kasalica: Advokati ne smiju biti iznad zakona

Svako odustajanje bilo kojeg nosioca advokatske profesije kao poreskih obveznika (tipa: "ne primjenjuje se na nas") od neupitnih zakonskih odgovornosti manjinski je izraz nevladavine prava, koji je politički iskaz, kazala je Kasalica

Nakon što je Ministarstvo finansija donijelo uputstva o primjeni Zakona o fiskalizaciji i na advokatsku profesiju uslijedilo je negodovanje i oštra reakcija Advokatske komore Crne Gore, uz najavu ponovne obustave rada. Bivši državni sekretar u dva ministarstva finansija koja su se bavila tom tematikom, Mila Kasalica, podsјeća da јe, nakon višemjesečnih korespodencija i konsultacija s najširim krugom profesionalaca šireg spektra znanja, uključujući i esnafskog predstavnika, uputstvo za fiskalizaciju advokatske profesije odobreno od strane ministra finansija u prvoj polovini decembra.

– Iskazujem građansko povjerenje ka resornoj upravi da će svojim zakonskim postupanjima nastaviti da jača poreski obuhvat i snaži uporno implementiranje poreskog okvira, uz i predmetno štivo. Svako odustajanje bilo kojeg nosioca advokatske profesije kao poreskih obveznika (tipa: "ne primjenjuje se na nas") od neupitnih zakonskih odgovornosti manjinski je izraz nevladavine prava, koji je politički iskaz, posebno jer su malobrojni predstavnici Komore tokom 42. i 43. Vlade u udarnim kabinetima nalazili nejaka "ramena za plakanje", s ciljem izbjegavanja primjene zakonskih obaveza. Kao zajednica ne možemo da slijedimo nepoštovanje zakona. Crna Gora je bolja od takvog pristupa (ne)odgovornostima poreskih obveznika – kazala јe Kasalica.

Prema njenim riјečima, ima oko 1.000 poreskih obveznika koji se bave pravnim poslovima.

– U sistemu fiskalizacije ih je 214. To su većinom advokati i notari koji rade oko pitanja iz korporativnog prava, radnog prava, ovjeravanja i djelimično u krivičnim predmetima. Od preostalih, skoro četiristo je van sistema PDV-a (promet manji od 30.000 eura), međutim uz obaveznost evidentiranja prometa, što se može bez ikakvih troškova raditi preko dostupnog portala na UPC veb-stranici. Vrijeme je da se svi ostali pridruže evidentiranju prometa i ispunjavanju zakonskih obaveza iz poreske sfere – naglasila јe Kasalica.

Advokati koјi se bune protiv Zakona o fiskalizaciјi u prometu proizvoda i usluga tvrde da oni ne podliježu zakonskim normama jer, kako navode, ne pružaju usluge već pravnu pomoć. Kasalica podsјeća da јe članom 21 Ustava Crne Gore definisana "pravna pomoć koju pruža advokatura, kao nezavisna i samostalna profesija, i druge službe". Takođe je propisano da pravna pomoć može biti besplatna, u skladu sa zakonom.

Neka doprinesu jačanju normi obligacionih odnosa

Prema riječima Kasalice, ako Advokatska komora već namjerava da se bavi ozbiljnim pitanjima u vezi sa porezom, trebalo bi da ustavno pokrenu predstavku oko toga zašto su izmijenjene norme oko poreza na dobit pravnih lica od strane kluba poslanika koji nema znanja da razumije šta su "zajmovi i pozajmice" fizičkim licima.

– Naprasno smo se sistemski našli u situaciji da oporezujemo novčane tokove, mada je aktuelni ministar 2021. godine slične predloge ministra Milojka Spajića prilično kritikovao (onomadašnje oporezivanje novčanih transakcija kod banaka). Oporezuju se dohodak (direktni porezi) i potrošnja (indirektno oporezivanje). Svako drugo skupljanje tzv. obavezne rezerve, koja je izvedena nepromišljeno na kraju godine od strane resornog ministarstva, vodi jačanju sive ekonomije, odnosno jačanju tokova neregistrovane gotovine. Oko ovih legitimnih spornih pitanja Komora bi trebalo da se uključi, s ciljem da budu korisni sistemu u narednim fazama razvoja, posebno jer je dobit razlika prihoda i rashoda, što zajmovi i pozajmice nisu. Uz napomenu da se ugovori o zajmu–pozajmici prema vlasnicima odavno koriste da se umanji osnovica za porez na dobit, no nepromišljenim, a računovodstveno-neuvezivim-neznavenim oporezivanjem onoga što nije dobit ne može se riješiti pitanje koje se mora promišljati kroz jačanje normi obligacionih odnosa, čemu advokati korisnim predlozima mogu doprinijeti – istakla je Kasalica.

.

– Sljedeći regulatorni tekst koji uređuje pitanje "pravne pomoći" je Zakon o advokaturi, gdje je u članu 3 precizno i van svake sumnje definisano šta je pravna pomoć: davanje pravnih savjeta i mišljenja; sastavljanje tužbi, žalbi, molbi, predstavki i drugih podnesaka; sastavljanje ugovora, testamenata, izjava, opštih i pojedinačnih akata i drugih isprava; zastupanje i odbranu fizičkih i pravnih lica pred sudovima i drugim državnim organima, privrednim društvima i drugim pravnim licima; zastupanje fizičkih i pravnih lica u njihovim pravnim poslovima; obavljanje drugih poslova pravne pomoći u ime i za račun fizičkih ili pravnih lica, na osnovu kojih ta lica ostvaruju neko pravo. Advokatskom tarifom AKCG, kao narednim regulatornim štivom, uređuju se nagrade i naknade troškova za rad advokata, gdje nagrade za rad advokata regulišu osamnaest tarifnih brojeva. Pro bono rad advokata je samo jedan oblik njihovih aktivnosti, i to nevelik, ali se i kao takav kroz EFI sistem treba i može evidentirati. Stoga, Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, komplementarno uz Zakon o PDV-u, ne uzurpira već jača ustavne norme – istakla јe Kasalica.

Ona јe dodala da kao ekonomista razumije česta razočaranja u rad poreznika, jer su, i pored konzervativizma koji pripada toj profesiji, kod nas značajno nespremni na reforme.

– To najbolje na terenu mogu da identifikuju oni koji rade za poreske obveznike, koji pokreću razne sudske postupke, a koji su mnogo opravdaniji nego što bi trebalo da bude. Međutim, ni tada nosioci advokatske profesije nemaju osnov da sebe smatraju važnijim, u stilu da ne moraju biti odgovorni poreski obveznici, pošto takvo iscrpljivanje dobre energije i potencijala za dobra rješenja ne upućuje na znanje i ekspertizu, već u crnogorskoj politizovanoj javnosti na iznalaženje svih modela da se ne evidentira svako novčano plaćanje, koje se zaprimi bez ikakvog papira, tj. dokumentovanog traga – kazala јe Kasalica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 19:55