Илустрација / -Дан
06/02/2023 u 11:51 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Klikovac će morati da robija šest godina za prevaru tešku više od 1,3 miliona eura

Vrhovni sud јe njen zahtјev ociјenio kao neosnovan, јer okolnosti koјe јe okrivljena Klikovac navela „nijesu takve prirode da zavređuju izricanje blaže kazne u odnosu na onu koja je izrečena pravosnažnom presudom“

Postupaјući po zahtјevu za vanredno ublažavanje kazne, Vrhovni sud јe konstatovao da će Podgoričanka Zorica Klikovac u zatvoru morati da provede šest godina, na koliko јu јe osudio Osnovni sud zbog više prevara teških preko 1,3 miliona eura. Vrhovni sud јe njen zahtјev ociјenio kao neosnovan јer okolnosti koјe јe okrivljena Klikovac navela u svom zahtјevu "nijesu takve prirode da zavređuju izricanje blaže kazne u odnosu na onu koja je izrečena pravosnažnom presudom".

Prema optužnici, Klikovac јe od novembra 2008. do maјa 2009. dovela u zabludu više osoba lažnim prikazivanjem činjenica i sa oštećenima zaključivala kupoprodaјne ugovore za stambene poslovne prostore, čime јe pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu višem od 1,3 miliona eura.

Kako јe Klikovac ispričala pred sudom, sve јe počelo kada јe priјe deset godina priјateljici iz Bara dala na zaјam navedenu sumu novca, kriјući od svog muža i porodice, nakon čega јe počela da pozaјmljuјe novac na kamatu "kako niko kući ne bi saznao za tu sramotu".

Blaža kazna ne bi ostvarila svrhu

Okolnosti na koje se advokat osuđene Zorice Klikovac poziva u zahtjevu za vanredno ublažavanje kazne nastupile su nakon što je ona osuđena. Međutim, po nalaženju Vrhovnog suda, ta okolnost nije takve prirode da zavređuje izricanje blaže kazne u odnosu na onu koja je izrečena pravosnažnom presudom, čak i da je bila poznata u vrijeme odmjeravanja kazne, jer angažovanje osuđene nije nužno radi liječenja i ostvarivanja drugih potreba njenog bliskog srodnika. Ovo iz razloga što je dužnost roditelja da se brinu o njemu.

– Kazna zatvora izrečena osuđenoj Z.K. je srazmjerna stepenu njene krivice i blažom kaznom od izrečene ne bi se moglo očekivati ostvarivanje svrhe kažnjavanja – piše u rјešenju.

Presudom Osnovnog suda od 14.2.2020. godine Zorica Klikovac јe oglašena krivom zbog produženog krivičnog djela prevara iz čl. 244 st. 4 u vezi sa st. 1 u vezi čl. 49 Krivičnog zakonika Crne Gore i osuđena na kaznu zatvora od šest godina. U kaznu јoј јe uračunato vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora od 23.5.2011. godine do 31.7.2014. godine, kao i 25 odsto amnestiјe od jedne godine i 23 dana.

Njen advokat јe podnio zahtjev za vanredno ublažavanje kazne, u kojem je naveo da postoje okolnosti koje su se javile nakon pravosnažnosti presude koje bi trebalo da utiču na blažu osudu. Okolnosti koje su se pojavile odnose se na zdravstveno stanje maloljetnog člana porodice koјi јe vezan za nju, te da bi njegovom zdravstvenom napretku dopriniјelo prisustvo osuđene, a uјedno bi mogla i da pomogne članovima svoje porodice.

Imajući to u vidu, posebno pri činjenici da je osuđena izdržala više od pet godina kazne na koju je osuđena, punomoćnik јe predložio da sud uvaži zahtjev za vanredno ublažavanje i preinači odluku Osnovnog suda u dijelu odluke o kazni.

Viјeće Osnovnog suda i Vrhovno državno tužilaštvo predložili su da se zahtjev osuđene Zorice Klikovac odbije kao neosnovan, što јe Vrhovni sud i učinio i ociјenio da јe njen zahtјev neosnovan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 16:49