Andrej Milović / - SCREENSHOT YOUTUBE
09/05/2024 u 13:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milović: Katnić odbio da bude smješten u KCCG

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić odbio je da bude smješten u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), kazao je ministar pravde Andrej Milović.

On je na sjednici Skupštine rekao da se, nažalost, to pitanje jako zloupotrebljava i politizuje.

- Kada je u pitanju Katnić, prema njemu se preduzimaju sve potrebne mjere, kao prema svima drugima - naveo je Milović, dodajući da ovo nije prvi put da se dešava da neko u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) štrajkuje glađu i žeđu.

On je kazao da je u svakodnevnoj komunikaciji sa direktorom UIKS-a.

- Katnić je više puta vođen u KCCG, odbio je da bude smješten u KCCG - rekao je Milović.

On je naveo da moraju poštovati Maltešku deklaraciju, dodajući da Katnić ima pravo da štrajkuje glađu i da, sve dok je u svijesti, nemaju pravo da ga smjeste u bolnicu.

- Iako sam se ja lično interesovao, da mu omogućimo da bude smješten u apartmanu u KCCG, on je odbio lično pred svjedocima to, i potpisao je da odbija - kazao je Milović.

Prema njegovim riječima, Katnić je dobio sve što je u mogućnosti sistema i „sve ovo što on radi, radi isključivo na svoju ruku“.

- I šta god se Katniću desi, dešava mu se samo na njegovu ruku, zato što je on dobio tretman čak možda bolji od svih ostalih, upravo jer ima 71 godinu i zbog situacije u kojoj se nalazi - dodao je Milović.

Katnić, kako je kazao, mora da se ponaša kao svi drugi pritvorenici, i što važi za sve, važi za Ktanića.

- Ukoliko se nešto desi Katniću, isključiva odgovornost je na njemu i on je to potpisao i svjestan je toga - naveo je Milović.

(UŽIVO) Spajić: Saobraćajna povezanost neophodna za ekonomski razvoj

Poslanik Demokratske partije socijalista Oskar Huter pozvao je Viši sud i UIKS da javnosti saopšte kakvo je stanje Katnića i koje su mjere preduzete u cilju zaštite njegovog zdravlja i života.

Na sceni je, kako je kazao, nedopustivo netransparentan odnos institucija, i to ne smije da se dozvoli.

Naglo pogoršano zdravstveno stanje Milivoja Katnića

Huter je pitao čija će biti odgovornost ako Katnić umre u zatvoru.

- Ukoliko se desi da Katnić premine u zatvoru, a neko nije procijenio situaciju kao ozbiljnu, želimo da znamo ko je ta osoba koja se nalazi na čelu institucionalnog galimatijasa iza kojeg se skriva veoma konkretna odgovornost - naveo je Huter.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić, pozvao je Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) i Glavno specijalno tužilaštvo (GST) da se povede računa o zdravlju Katnića.

On je rekao da je ovo Crna Gora u kojoj ne živi mnogo ljudi, kao i da se svi međusobno znaju.

- Moramo da čuvamo jedni druge. Policija, UIKS, VDT i GST treba da povedu maksimalno računa o zdravlju Katnića. Niko nema pravo da dovede drugog čovjeka da izgubi život - poručio je Mandić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. maj 2024 18:42