Дарко Шарић - фото: Дадо Ђилас/Курир / - Дарко Шарић - фото: Дадо Ђилас/Курир
26/08/2021 u 21:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбрана Дарка Шарића тражи да се он брани са слободе

Шарић се недавно пожалио своjим адвокатима, коjима jе рекао да jе свјестан да се не поштуjу његова основна људска права, наводи извор близак одбрани

Пљевљак Дарко Шарић (50), коjе jе осуђен на 15 година затвора због шверца кокаина, а потом jе та пресуда укинута због кршевања процедуре, могао би нови судски поступак да сачека на слободи. Макар тако мисли његов бранилачки тим коjи jе кренуо у правну офанзицу. Они су затражили да му притвор или буде потпуно укинут или да буде замијењен кућним притвором.

У захтјеву, коjи jе поднио његов тим бранилаца, наводе да се Шарић већ седам и по година налази у притвору и позиваjу се на ставове и праксу Европског суда за људска права у Стразбуру, према коjима њихов клиjент иза решетака не може да буде дуже од пет година, пише Курир.рс/Обjектив.

– Шарић се недавно пожалио своjим адвокатима, коjима jе рекао да jе свјестан да се не поштуjу његова основна људска права – наводи извор близак одбрани.

Зашто jе укинута пресуда Шарићу?

Врховни касациони суд укинуо jе правоснажну пресуду Дарку Шарићу и осталим осуђенима за шверц кокаина и вратио предмет Апелационом суду у Београду на поновно одлучивање.

Овом одлуком ВКС jе усвоjио ванредни правни лек - захтјев за заштиту законитости, коjи су браниоци Дарка Шарића поднијели тражећи укидање правоснажне пресуде.

Другостепена пресуда jе укинута, jер су у саставу петочланог већа Апелационог суда коjе jе одлучивало о жалбама на првостепену пресуду учествовало двоjе судиjа коjе су претходно одлучивале о продужењу притвора Шарићу.

Констатуjући да Специjални суд у Београду више од двије и по године ниjе преиспитивао да ли jе Шарићево задржавање у притвору законито и нужно, браниоци истичу да он има право да затражи да се брани са слободе или замјену притвора блажом мјером, забраном напуштања стана, на шта га Европска конвенциjа о људским правима, Устав и Закон о кривичном поступку овлашћуjу.

Дарко Шарић се скоро седам и по година налази у притвору, што представља скоро половину максималне законом прописане казне. У претходном току поступка притвор jе по службеноj дужности испитиван на сваких 60 дана, а сада то ниjе учињено ни након истека 960 дана! Суд jе у обавези да током цијелог поступка преиспитуjе разлоге за притвор.

– Досад jе невиђено у судскоj пракси да оволико дуго траjе притвор са истим образложењем коjе се понавља све ове године. Суд jе поступио супротно закону када jе у форми белешке без образложења одговорио на предлог за укидање притвора jедног од бранилаца – истиче се у захтјеву.

Притвор није казна

Требало би поћи од правне природе и сврхе притвора, чињенице да се ради о наjтежоj мери за обезбеђење присуства окривљеног, а не казни, и да постоjи обавеза суда да се траjање притвора мора свести на наjкраће неопходно вријеме и обавеза да се поступа са нарочитом хитношћу ако се окривљени налази у притвору. Осим тога, по ставу Европског суда за људска права, притвор због опасности од понављања кривичног дела може се одређивати само до изрицања пресуде.

По ставовима Европског суда за људска права, не може бити ријеч о притвору, већ о лишењу слободе на основу пресуде. Томе треба додати и изричити став Европског суда да сви разлози, коjи су били присутни за одређивање притвора, не могу бити оправдање за притвор коjи траjе дуже од пет година ‒ пише у захтјеву Шарићевих адвоката Радослава Баћовића, Данила Шарића и Далибора Катанчевића у коjи jе Обjектив имао увид.

Шарићеви браниоци кажу да jе њихов клиjент у притвору предуго, имаjући у виду домаћу и страну судску праксу.

Подсјетимо, Врховни касациони суд jе 22. априла укинуо пресуду Апелационог суда у Београду и предмет jе враћен на поновно одлучивање. Шарић се добровољно предао српским властима 18 .марта 2014. године jер му jе, како jе истицао више пута, “обећано фер и поштено суђење”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:57