/ - ZAPLIJENJENA DROGA U ZETI/ - UPRAVA POLICIJE/ -
04/07/2022 u 16:04 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbrana predala žalbu Ustavnom sudu: Svjedoci i operativa potvrdili da Krstovići nemaju veze sa kokainom

Svi svjedoci su potvrdili da je procjena bila da oni čak ne treba da budu ni pod mjerama tajnog nadzora, niti da je operativna informacija ukazivala da imaju veze sa poručivanjem narkotika, podsjećaodbrana

Odbrana Budimira i Marine Krstović je predala ustavnu žalbu Ustavnom sudu Crne Gore sa predlogom da im se ukine pritvor, saznaje portal Dan.

Podsjećamo, odbrana je više puta, uz jemstvo,   predlagala podgoričkom Višem sudu da Krstovićma ukine pritovr i doredi mjere nadzora. međutim svaki put do sad je predlog odbijen. 

Navodi odbrane u koje je portal Dan imao uvid:

"Odbrana Budimira i Marine Krstovića je predala ustavnu žalbu Ustavnom sudu Crne Gore sa predlogomza izdavanje privremene mjere da se obustavi izvršenje rješenja Višeg suda u Podgorici kojim je produžen pritvor,  imajući u vidu da se isti u pritvoru nalaze suprotno Ustavu CG i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Ђукановић: Надлежни задрже спорну робу, само су Крстовићима отпремили контаминиран контејнер

U ustavnoj žalbi je istaknuto da je nakon do sada provedenog dokaznog postupka postalo jasno da okrivljeni više nijesu ni osnovamo sumnjivi za djelo koje im je stavljeno na teret, a kamoli da je njihova krivica utvrđena. Ovo naročito kad se uzmu u obzir izjave svjedoka Biljane Kneževic, Serđa Elezovića, Jović Ivana i drugih koji su bili izričiti da Krstović B i M nijesu bili prepoznati kao potencijalni osumnjčeni kada je stigao operativni podatak da se u njihovom kontejneru nalazi velika količina narkotika. Svi svjedoci su potvrdili da je procjena bila da oni čak ne treba da budu ni pod mjerama tajnog nadzora, niti da je operativna informacija ukazivala da imaju veze sa poručivanjem narkotika.

Суђење Крстовићима - тумач: Произвољно сам превела поруке, понијело ме...

Nasuprot ovome utvrđeno je da su postojala druga lica prema kojima jesu određene mjere tajnog nadzora, a koja su se u postupku pred tužilastvom i sudom dobili pojavilo kao svjedoci. Naročito je za odbranu zabrinjavajuće da se okrivljeni i dalje nalaze u pritvoru nakon izjave sudsko tumača koja je bila izričita u svojoj izjavi pred sudom da je prilikom prevođena izmislila rečenicu koja je tužilaštvu bila jedan od odlučujućih dokaza za podnošenje optužnice.

Елезовић: Крстовићи нису били сумњиви, нисмо могли да им дамо времена да видимо да ли би пријавили кокаин

Na sve ovo Apelacioni sud Crne Gore je odbio žalbu odbrane na rješenje o produženje pritvora, tvrdeći da nijesu povrijeđena ljudska prava okrivljenima pozivajuci se na presudu suda u Strazburu koju očigledno nijesu ni pročitali. Naime, kao obrazloženje da je pritvor u odnosu na nase branjenike u skladu sa standardima ljudskih prava citirana je presuda u kojoj je utvrđeno da pritvor u trajanju od 40 sati nije bio zakonit i da nije bilo dovoljno dokaza za postojanje osnovane sumnje čak ni za toliko kratko trajanje pritvora ( Fox, Campbel i Hartley protiv Ujedinjenog Kraljevstva). Ovo predstavlja zloupotrebu Evropske konvencije i prakse suda i pokazuje stepen neznanja koje zastrašujući i treba sve da zabrine.

Zbog svega ovoga traženo je da se što hitnije odluči o ovoj ustavnoj žalbi jer naši branjenici trpe neustavnu i nezakonitu represiju od strane državnih organa.

Ono sto dovoljno govori o "kvalitetu" istrage i o tome koliko okrivljeni Krstovići imaju veze sa pronađenom opojnom drogom, odnosno koliko u pravnom smislu riječi stoji navod iz optužnice da su isti preko firme "San Francisko" krijumčarili opojnu drogu jeste činjenica da firma "San Francisko" nije bila ni predmet istraznog postupka odnosno da je ovoj firmi nakon što je otpočeo krivični postupak od strane nadležnih državnih organa data dozvola za novo skladište a u cilju obavljanja djelatnosti ove firme.

Odbrana je takođe ukazala da je za vrijeme trajanja glavnog pretresa postupajuće tužilaštvo i dalje nastavilo istragu na način što je od pomenute firme izuzeta određena dokumentacija iz koje ne proizilazi apsolutno nista protivzakonito.

Takođe odbrana je u ustavnoj žalbi potencirala i to da postupajuće tužilastvo nije prihvatilo niti jedan predlog odbrane u prethodnom postupku za izvođenje dokaznih radnji, konkretno nije prihvatilo da izvrši uvid u potvrdu luke iz porto Bolivara a iz koje potvrde proizilazi da je kontejner u kojem je pronađena opojna droga u luci utovara kontrolisan od strane policijskih i carinskih organa  i da u njemu apsolutno nista nelegalno nije bilo pronađeno, niti je tužilastvo iskazalo namjeru da ovu potvrdu pribavi službenim putem odnosno putem međunarodno pravne pomoći od strane nadležnih organa u Ekvadoru".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:30