/ - шверц хероина, илустрација
20/01/2022 u 06:34 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Према извјештају о илегалним финансијским токовима Рожаје означено као центар за дистрибуцију хероина

Килограм хероина на Западном Балкану вриjеди отприлике двоструко више него у Турскоj и поново удвостручава вриjедност када се продаjе у ЕУ, пише у извjештаjу.

Због утаје пореза, Црна Гора годишње губи и до 60 милиона еура, наводи се у извjештаjу о илегалним финансиjским токовима у региону, који је обjавила Глобална инициjатива за борбу против транснационалног организованог криминала.

Према извјештају насловљеном "Илегални финансиjски токови у Црноj Гори, БиХ и Србиjи", процjене показуjу да jе више од 20 одсто тржишта дувана у Црноj Гори и Босни и Херцеговини илегално, а те земље служе и као транзитне земље за вишепрофитне дестинациjе у ЕУ за илегалну робу.

– Лука Бар jе jедна од наjвећих jадранских лука на Балкану и главна jе улазна тачка за илегалну робу коjа пролази кроз регион. Црна Гора jе забиљежила знатно смањење кривичних дjела, али нема знакова смањења оних финансиjских, с обзиром на велику неформалну економиjу – пише у извjештаjу.

Изражена jе забринутост због ризика од корупциjе у одбрамбеноj индустриjи Црне Горе.

– Црна Гора jе 2013. укинула закон коjи jе страна улагања у национална одбрамбена предузећа ограничавао на 49 одсто. То jе омогућило страним предузећима да уђу на тржиште коjе jе већ погођено корупциjским скандалима у вези са раширеним недостатком транспарентности. Током година постоjало jе неколико случаjева оптужби за трговину оружjем у Либиjу и Левант, али без процесуирања конкретних случаjева – констатовано jе у извjештаjу Глобалне инициjативе.

Како се даље наводи у том документу, наjвећу пажњу привукли су крупни случаjеви трговине дуваном.

– На примjер, у маjу 2019. године откривено jе да jе до 840 милиона такозваних jефтиних биjелих цигарета извезено из Црне Горе од стране групе углавном офшор компаниjа сличним рутама и често истим рибарским бродовима или малим теретним бродовима коjи плове Медитераном без приjављивања своjих позициjа – наведено jе у извjештаjу.

Према извјештају, Рожаjе је идентификовано као кључни центар за складиштење и дистрибуциjу хероина.

– Хероин пружа значаjну могућност зараде за криминалне групе, jер га успут транспортуjу, прерађуjу, складиште и препакуjу. Килограм хероина на Западном Балкану вриjеди отприлике двоструко више него у Турскоj и поново удвостручава вриjедност када се продаjе у ЕУ – пише у извjештаjу.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

17. maj 2022 23:17