/ фото: Жана Бојанић
12/10/2021 u 09:32 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО-ФОТО) Два Албанца осумњичена за убиство Ђуришића: Mотив крвна освета?

Утврђено jе како су Пироли и Лала ушли у Црну Гору и како су напустили државу, полиција је дио доказа уступила колегама из Албаније

Управа полиције одржала је данас прес конференцију поводом расвјетљавања убиства Момчила Ђуришића, за његово убиство осумњичена су два албанска држављанина. Поднијета је кривична пријава против њих и провјерава се да ли је мотив убиства можда крвна освета. Затражена је помоћ од колега из Албаније. Директни извршилац је Пироли Винцеск (34), који је како се сумња испалио смртоносне хице, а саучесник је Лала Дорјан (35). Полиција је анализирала све доказе и дио уступила колегама из Албаније. 

Утврђено jе како су осумњичени ушли у Црну Гору, како су напустили државу, те како су купили стан у коjем су држали неке ствари за извршење кривичног дjела. Одређени дио истраге, провjера, врши албанска полициjа. Како је речено, осумњичени су преко граничног прелаза Сукобин дошли истог дана када су и убили жртву. За осумњиченима ће бити расписане и међународне потјернице.

Податке о ријешеном случају саопштио је начелник Одсјека за сузбијање општег криминалитета у Сектору за борбу против криминала Александар Бошковић, начелник Центра безбједности Бар Веселин Табаш, начелник Одјељења безбједности Улцињ Арбен Тагани

И раније покушали да га убију

На Момчила Ђуришића пуцано је и у септембру 2019. године, у раним јутарњим часовима, у насељу Пињеш. Тада је нападач на њега испалио више хитаца и лакше га ранио. Недуго након тога ухапшен је Далибор Топљановић из Заjечара, коjи осумњичен да jе пуцао у Улцињанина. Два мјесеца раније испод возила члана његов породице пронађена је експлозивна направа коју је случајно примијетио пролазник. Ђуришић се дуго година бавио угоститељством.

image
фото: Управа полиције, мјесто убиства

- Службеници Управе полиције су поднијели кривичну пријаву против два албанска држављанина због основане сумње да су извршили тешко убиство на штету М.Ђ. (69) у Улцињу у јуну ове године. Кривичне пријаве су поднијете против П.В. (33) и Л.Д. (35) држављана Републике Албаније и обојца се налазе у бјекству.  Наиме, 04. јуна 2021. године  око 17, 50 год у свом угоститељском објекту у Улцињу, у склопу АМД лишен је живота М.Ђ. Он је лишен живота на начин што је непознати извршилац из ватреног оружја калибра 9 мм испалио један пројектил у потиљак оштећеног, који је преминуо одмах на лицу мјеста. По пријему обавјештења, увиђај на лицу мјеста извршио је Виши државни тужилац из Подгорице заједно са службеницима Сектора за бробу против криминала, Одјељења безбједности Улцињ, Центра безбједности Бар и Форензичког центра у Даниловграду. Том приликом изузети су одређени предмети и трагови.  Након увиђаја предузет је низ оперативних мјера и радњи и утврђен правац бјекства извршилаца – на основу чега је извршена опсежна претрага терена у насељу Братица, којом приликом су у трави и жбуњу пронађени одређени предмети, који су коришћени приликом извршења овог кривичног дјела. Извршена су вјештачења свих предмета и трагова изузетих на примарном и секундарно лицу мјеста, у Форензичком Центру у Даниловграду- казао је Бошковић.

image
фото: Управа полиције, мјесто убиства

Предузет је и низ других активности: извршен преглед видео надзора, анализе телекомуникација, прикупљена бројна обавјештења од грађана, и утврђен начин доласка извршилаца, опсревације објекта, одлазак са лица мјеста, возило које су извршиоци користили и продајни побјекат гдје је купљен дио предмета који је користен приликом извршења дјела.

- На основу цјелокупно прикупљеног доказног материјала идентификовани су албански држављани П.В и Л.Д Од колега у Албанији тражене одговарајуће провјере кроз међународну полицијску сарадњу и међународну правну помоћ преко Вишег државног тужилаштва у Подгорици, којом приликом смо добили потврду наших сумњи и додатно поткријепили доказни материјал.   Даље слиједи поступак сарадње Вишег државног тужилшатва и правосудних органа Републике Албаније, а у току је и процедура расписивања међународне потјернице.  Посебну захвалност изражава директору криминалистичке полиције Републике Албаније Тонину Воцају на промптној реакцији по захтјеву црногорске полиције на овом предмету- казао је Бошковић.

Улцињанин Момчил Ђуришић убијен је 4. јула између 18 и 19 часова, у угоститељском локалу АМД Улцињ у насељу Тотоши, чији је био закупац. Његово тијело, на коме су биле видљиве ране од ватреног оружја, пронашли су гости локала, о чему је одмах обавијештена полиција.

Ђуришићево беживотно тијело пронашли гости локала АМД Улцињ

Одмах је било блокирано подручје око тог угоститељског објекта, као и излази из града. Полиција сумња да је убица пратио жртву и чекао погодан тренутак када у локалу није било никога. Не искључује се да је имао и помагача.

image
МЈЕСТО УБИСТВА, ФОТО: M.K.

Како је раније писао Дан, према незваничним сазнањима убијени Ђуришић отац је Сава Ђуришића, осуђеног на тринаест и по година затвора због убиства Бека Ликаjа у Улцињу.

ВИДЕО: Жана Бојанић и Блаженка Кликовац

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 09:55