Velimir Rakocevic / - UCG
01/02/2024 u 13:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rakočević: Spajić mora aminovati odluku oko Camgoza, Turska nam je važan partner

Zna se ko mora da se konsultuje. U pitanju su ipak odnosi dvije države, Turska nam je ozbiljan partner. Komunikacija je jako važna za modernu Vladu 21. vijeka. Informacije moraju da teku kako treba, kazao je Rakočević

Premijer Milojko Spajić mora aminovati odluku oko izručenja turskog državljanina Binalija Camgoza i prvo se on oko toga mora konsultovati, smatra profesor na Pravnom fakultetu i kriminolog Velimir Rakočević.

Rakočević navodi da Čamgoz nije bilo ko, već opasno lice, osumnjičeno za teška ozbiljna krivična djela.

- Još dodatno, to lice je prijetilo ministru u aktuelnoj Vladi. To je vrlo bitna okolnost. Na izenađenje opšte javnosti, ministar pravde ne želi da ga izruči, rekao je Rakočević u emisiji “Tamo i natrag” na A plus televiziji.

Rakočević je podsjetio da se Milović poziva na određena dokumenta u Konvenciji o ljudskim pravima.

- Zaista tamo postoje određeni izuzeci. S obzirom kakvi su uslovi u zatvorima u Turskoj, njemu bi bilo ugroženo zdravlje. Nije sporno da Milović ima diskreciono pravo, na kraju krajeva, to je politička odluka. Država odlučuje da li će Čamgoza izručiti ili ne, istakao je Rakočević.

Podsjetio je da Spajićevu jučerašnju izjavu da će oko tog slučaja ubuduće morati da se konsultuju sa njim.

- Spajić je na taj način sve rekao. Mislim da je u pitanju neiskustvo. Zna se ko mora da se konsultuje. U pitanju su ipak odnosi dvije države, Turska nam je ozbiljan partner. Komunikacija je jako važna za modernu Vladu 21. vijeka. Informacije moraju da teku kako treba, kazao je Rakočević.

Suzavci na Cetinju su se morali izbjeći, događaj u Nikšiću deprimirajuć

Govoreći o događajima na Cetinju tokom ustoličenja mitropolita Joanikija, Rakočević ocjenjuje da su se suzavci morali izbjeći.

- Morala se stvoriti atmosfera da se niko ne osjeti ugroženim i da niko ne osjeti opasnost za svoju bezbjednost. To je nešto što sam očekivao, kazao je on.

Na pitanje novinara i voditelja da prokomentariše događaje tokom Svetosavske akademije u Nikšiću, budući da je na tom događaju pjevana pjesma “Od glave Zete do grada Spuža”, Rakočević je kazao da mu to sve djeluje deprimirajuće i loše.

- Ja pripadam društvu gdje smo svi učeni da poštujemo one koji su različiti od nas. Imam dosta prijatelja Bošnjaka i Srba i uvijek sam poštovao njihove običaje. Naša prednost je u različitosti, ali nažalost, uvijek ima neodgovornih pojedinaca, smatra Rakočević.

Prema njegovim riječima, brojni problemi se guraju pod tepih, dok je na djelu nedovoljna socijalizacija i odsustvo elementarnog ljudskog vaspitanja.

- Problem je i u zapuštenosti, pravilno se ne reaguje. Mi smo multikulturalno i multietničko društvo. Posljednje što čovjek može sebi da dozvoli jeste vrijeđanje vjerskih i nacionalnih osjećanja, zaključio je Rakočević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

06. maj 2024 23:49