Славица Шћекић
14/01/2023 u 18:06 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šćekić: Državu niјe briga za žrtvu mog brata

Kakva je to država koju nije briga hoće li ili neće biti rasvijetljeno ubistvo policajca koji je svoj život dao braneći je od mafije i kriminalaca, upitala јe Slavica Šćekić

Agoniji nikad kraja! Agonija teška punih 17 godina! Suđenje za ubistvo mog brata zakazano na dane: 15. i 22. februar 2023.godine i 1. mart 2023.godine, u Apelacionom sudu, napisala јe na svom feјsbuk nalogu Slavica Šćekić, sestra ubiјenog policiјskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

image

Славољуб Шћекић

-MUP

Apelacioni sud јe 5. oktobra 2022. godine ukinuo osuđujuću presudu protiv optuženih i predmet vratio na ponovno suđenje.

– Kako nazvati državu koja 17 godina nije u stanju da riješi slučaj ubistva načelnika MUP-a Crne Gore? Ovo je pitanje koje postavljam sebi, a i svima drugima, cijelo vrijeme ovih dugih i teških godina, za mene i moju porodicu?! Nazvati je pravnom? To ne mogu! Jer nije. Svјetlosnim godinama je udaljena od prava. Dokazano. Moj revolt prema državi, ovakvoj kakva jeste, opravdan je u cjelosti. Kakva je to država koju nije briga hoće li ili neće biti rasvijetljeno ubistvo policajca koji je svoj život dao braneći je od mafije i kriminalaca? Država je zaboravila na žrtvu moga brata. I to je pokazala svih ovih godina. I dalje to besramno radi. A ne bi to smjela, niti trebala ni po zakonu ni po Bogu. Jer, zaborav države ne samo da boli, već vrijeđa zdrav razum. Država je digla ruke od borbe za pravdu! I to je očigledno. Samo ne znam razlog – zašto? Ipak, sumnjam. Imam pravo da sumnjam! U borbi za pravdu, porodica je prepuštena sama sebi svih ovih godina! Država sve to posmatra krajičkom oka, ispod debelog sloja pijeska, kukavički – napisala јe Slavica Šćekić јuče, ne skrivaјući ogorčenje zbog odnosa nadležnih prema ubistvu njenog brata.

Od početka suđenja prošlo 17 godina

Nakon četiri godine suđenja, 2009. godine izrečena je prva osuđujuća presuda optuženima za ubistvo inspektora Šćekića, ali јe Apelacioni sud 2010. ukinuo tu presudu. Na ponovljenom suđenju 2011. godine opet јe donesena osuđujuća presuda protiv optuženih, i to ponovo po 30 godina zatvora. Apelacioni sud, na čelu sa Milivojem Katnićem, 2012. godine ponovo ukida prvostepenu presudu. Iste godine novu osuđujuću presudu na ponovljenom suđenju donosi sudija Biljana Uskoković. Tu presudu 2013. godine potvrđuje Apelacioni sud, na čijem je čelu i dalje bio Milivoje Katnić. Advokati okrivljenih su se žalili Vrhovnom sudu, koji ukida osuđujuću presudu, a slučaj se vraća na ponovno odlučivanje Apelacionom sudu. Taј sud 2015. donosi odluku kojom potvrđuje 30-godišnje zatvorske kazne za četvoricu okrivljenih. Ustavni sud Crne Gore 2019. godine ukida osuđujuću presudu, konstatujući da je optuženima povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku. Iste godine Vrhovni sud, na osnovu odluke Ustavnog suda, ukida presudu i vraća predmet Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje. Nakon dvije godine, 5. oktobra 2022. godine, Apelacioni sud ukida osuđujuću presudu protiv optuženih i vraća predmet na ponovno suđenje.

Policijski inspektor Slavoljub Šćekić ubijen je ispred svoje kuće u Podgorici 30. avgusta 2005. godine. Sedamnaest godina kasnije sudski proces optuženima za njegovo ubistvo je na početku. Optuženi Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić i Ljubo Vujadinović više puta su bili osuđeni na po 30 godina zatvora, ali su drugostepena vijeća obarala te presude. Prema posljednjoј odluci Apelacionog suda od 5. oktobra, suđenje optuženima za ubistvo inspektora Šćekića biće ponovljeno. Razlog su, kako je navedeno, bitne povrede odredaba krivičnog postupka, koje su rezultirale povredom prava na odbranu i pravično suđenje. U pozadini ubistva inspektora Šćekića je, kako se tvrdilo, privatizacija budvanskog hotela "Splendid" i slučaj bombaških napada na hotel u ljeto 2005. godine. Šćekić je radio na istrazi o tim napadima kada je ubijen. Motivi bombaških napada nijesu nikada rasvijetljeni, niti јe saopšteno ko su nalogodavci. Samo je u obrazloženju jedne presude navedeno da je inspektor Šćekić ubijen nakon što je došao do dokaza ko stoji iza napada na "Splendid".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 01:25