/ илустрација
02/06/2021 u 12:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Судији Благојевићу упућене пријетње у којима се помињу и његова дјеца

Савјет најоштрије осуђује сваки вид пријетњи, увреда и угрожавања безбједности, угледа и ауторитета вршилаца судијске функције

Судији Основног суда у Никшићу, Марку Благојевићу,  јуче су упућене пријетње у којима се помињу и његова малољетна дјеца, сазнаје портал Дан.

-Ријеч је о извршном предмету којим је био задужен судија Благојевић, ради предаје и одузимања дјетета, који је формиран по приједлогу извршног повјериоца А.П. против извршног дужника Р.Ж. Поступак се водио поводом принудног извршења правоснажне пресуде Основног суда у Никшићу у дијелу који се односи на повјеравање заједничког малољетног дјетета именованих странака на чување, одгој и васпитање извршном повјериоцу-истиче се у документу.

О свему судија Благојевић је обавијестио Основно државно тужилаштво у Никшићу. Он је затражио да предузму све законом предвиђене службене радње и мјере из њихове надлежности, како би се утврдило да ли у радњама Р.Ж.постоје елементи бића неког кривичног дјела које се гони по службеној дужности.

-Судски савјет сходно својим законским овлашћењима обезбјеђује независност, самосталност и професионалност судова и судија. Полазећи од тога и основних принципа судијске професије да судија суди и одлучује независно, Савјет најоштрије осуђује сваки вид пријетњи, увреда и угрожавања безбједности, угледа и ауторитета вршилаца судијске функције и њихове слободе да донесу одлуке у складу са својом савјешћу, а нарочито онда када судије поступају по принципима и стандардима садржаним и у Мишљењу број 3 Консултативног вијећа европских судија-ЦЦЈЕ-став је Судског савјета.

Додају да је безбједност свих грађана приоритет  у сваком демократском друштву.

- Тако да ће Савјет на основу законских и уставних надлежности одговорити и овом изазову и пружити неопходну заштиту професионалног интегритета и приватног живота, како судији Благојевићу, тако и осталим судијама, али и надлежним државним органима у испитивању овог и сличних случајева, са циљем обезбјеђивања гаранција безбједности судија који у свом раду и поступању преузимају безбједоносни ризик и за њих и за њихове породице-поручују из Судског савјета.

Ж.Б.-Же.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:24