Simić / -FOTO: ARHIVA
22/02/2023 u 12:09 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ubistvo kanadske državljanke: Marića terete da je žrtvu davio do smrti

Zoran Marić i Radomir Delić optuženi su da su na podmukao način i iz koristoljublja počinili teško ubistvo

Pregledom video-snimaka izuzetih sa kamera koje su se nalazile na različitim lokacijama u Herceg Novom juče je pred podgoričkim Višim sudom okončan dokazni postupak u slučaju ubistva kanadske državljanke Ljiljane Simić.

Sudija Veljko Radovanović zakazao je završne riječi stranaka u postupku za 14. mart.

Zoran Marić i Radomir Delić optuženi su da su na podmukao način i iz koristoljublja počinili teško ubistvo. Marić je označen kao direktni izvršilac zločina.

Pred vijećem sudije Veljka Radovanovića, a u prisustvu tužiteljke Danke Ivanović Đerić i branilaca okrivljenih, advokata Dine Šabotić i Lazara Akovića, juče je reprodukovan video-snimak sa kamere koja je pokrivala ulaz i unutrašnjost stambene zgrade u naselju Dobrota u Кotoru, u kojoj je Simić pola godine prije kritičnog događaja bila nastanjena.

Nadzorna kamera snimila je okrivljenog Marića i Ljiljanu Simić kako zajedno ulaze i izlaze iz te stambene zgrade počev od 28. avgusta 2020. Nakon dva dana, 30. avgusta nešto poslije 22 sata, kamera je snimila okrivljenog Zorana Marića kako, držeći se za ruke sa Ljiljanom, izlazi iz zgrade i kako se 31. avgusta u 3.14 časova vraćaju u stan.

Zajednički odlasci i povratak u zgradu snimljeni su i prvih dana septembra. Кamera je zabilježila da su 2. septembra 2020. u zgradu zajedno ušli okrivljeni Marić i Delić, te Simić, a izašli su u 21.42 časa. Marić i Simić su se vratili u zgradu oko jedan sat poslije ponoći. Narednog dana, 4. septembra, u 2.22 sata u stan su došli Marić i Delić.

Marić bio u bjekstvu, uhapšen u BiH

Optuženi Delić je na saslušanju pred tužiocem tvrdio da se osjeća krivim zbog ubistva jer je bio na licu mjesta.

On je ispričao da mu je Marić nudio novac da ga zauzvrat ne prijavi vlastima.

Marić tokom istrage nije saslušavan, jer je po potjernici Višeg suda u Podgorici uhapšen u Bosni i Hercegovini kada je taksi vozilom krenuo iz Foče da bježi prema Federaciji BiH.

Fočanski policajci su kod Marića za pojasom trenerke pronašli ručnu bombu M-75, a u rancu vojnički bajonet.

Okrivljeni Marić potvrdio je u sudnici Višeg suda da se on nalazi na svim prikazanim snimcima, dok je advokat Dina Šabotić koja brani Delića izjavila da se iz predmetnih snimaka vidi da je Marić bio u emotivnoj vezi sa Simić, ali ne i njen branjenik, te da je na taj način opovrgnuta Marićeva odbrana.

Marić je dodao da se držanje za ruke ne može smatrati nekim činom emotivnog odnosa, već može biti i prijateljstvo.

Iz izvoda kaznene evidencije sud je utvrdio da Delić ranije nije osuđivan, dok je Marić nekoliko puta prošao kaznenu evidenciju i osuđivan je u Osnovnom sudu u Herceg Novom, Okružnom sudu u Beogradu i Vranju, te Višem sudu u Podgorici, za iznudu u pokušaju, krađu, tešku krađu.

Prema navodima optužnice, Marić i Delić su zajedno došli iz Herceg Novog do stambene zgrade u naselju Dobrota u Кotoru gdje je stanovala Simić.

– Marić je namamio Simić da joj pokaže prirodu i zalazak sunca, a Delić ga je za to vrijeme čekao u vozilu koje je u vlasništvu Simić. Nakon toga su se odvezli iz Кotora u pravcu Herceg Novog, gdje se Marić uključio na makadamski šumski put do sela Mokrin gdje je i zaustavio vozilo - piše u optužnici.

Dok je Delić čuvao stražu, Marić se raspravljao sa Simić vrijeđajući je, a potom je oborio na zemlju, tukao i davio do smrti.

Njen nestanak prijavljen je 6. septembra 2020. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 05:43