врховни суд / - дан
17/03/2022 u 06:42 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Врховни суд данас бира кандидата за предсједника

Предлог Опште сједнице биће достављен Судском савјету чија је улога само формално верификовање добијеног предлога

Седамнаест судија Врховног суда данас ће одржати Општу сједницу на којој ће између два кандидата тајним гласањем одлучити о избору предсједника највише судске инстанце. Кандидати који су ушли у ову трку након три пропала јавна огласа и испунилили услове да сједну у фотељу предсједника Врховног суда су судије Апелационог суда Миленка Жижић и Ана Вуковић.

Предлог Опште сједнице биће достављен Судском савјету чија је улога, по важећем закону, само формално верификовање добијеног предлога. Уколико се, пак, деси, да ниједан од кандидата не добије довољан број гласова, јавни оглас ће се поновити.

Мјесто предсједника Врховног суда упражњено је већ више од годину дана, тачније од 31. децембра 2020. године, када је бивша предсједница у три мандата Весна Меденица пошла у пензију. Након тога су услиједила три неуспјела огласа, али и "ванредно" стање у овом суду који је одлуком Судског савјета од 3. августа прошле године одлучио да пошаље 23 судија у старосну пензију и тако оставио овај суд без једанаест судија и без могућности да се изабере предсједника суда.

У међувремену, за в.д. предсједника Врховног суда изабрана је дугогодишња судија которског и Управног суда проф. др Весна Вучковић, а током прошле недјеље су попуњена и упражњена судијска мјеста, чиме су се коначно стекли услови за сазивање Опште сједнице Врховног суда и избор предсједника тог суда.

Пензионисање 23 судиjа извршено је на основу члана 17 Закона о пензиjском и инвалидском осигурању, коjим осигураник стиче право на старосну пензиjу кад наврши 66 година живота (мушкарац), односно 64 године живота (жена). Међутим, та норма jе проблематизована пред Уставним судом, на чиjу се одлуку још увијек чека.

ЕУ инсистира на конкретним резултатима

Европска комисиjа (ЕК) већ годинама у редовним извjештаjима за Црну Гору позива власт да покаже конкретне резултате у поглављима 23 и 24, коjа се тичу владавине права.

Брину их наименовања високих функционера у правосуђу, супротно препорукама Антикорупциjског тиjела Савjета Европе.

Правосуђе и тужилаштво перципираjу као рањиве на политичко уплитање и указуjу на недостатак независности и професионализма у црногорском правосуђу.

Судије које су поднијеле представку Уставном суду и писано се обратили Делегацији ЕУ сматраjу да jе Судски савjет ту одредбу закона морао тумачити тако да се "сприjечи сваки вид дискриминациjе жена по основу пола". Према њиховим риjечима, то би значило да се жена пензионише са 64 године искључиво ако то жели.

– Дакле, jедино тумачење да jе у питању право коjе жена може али не мора користити може одузети дискриминаторски аспект овоj норми. У противном, Судски савjет jе ту норму морао изузети из примjене – сматрају пензионисане судије.

Судија Светлана Вуjановић jе тада изјавила да јој jе Судски савjет одлуком да jе пензионише, коjу jе она окарактерисала као правно насиље, одузео судиjску функциjу, али да jоj не могу узети, како је навела, част, достоjанство, углед и познавање права.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:12