/ Томас Вајс
07/05/2021 u 09:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посланик Европског парламента Томас Вајс: Вјерујем да ће у Црној Гори престати шверц цигарета

Можда се појединци из бивших влада плаше да ће бити осуђени због лоших поступака из прошлости, рекао је Вајс у разговору за лист „Дан”

Посланик Европског парламента (ЕП) и члан његове делегације за односе са Црном Гором Томас Вајс у разговору за "Дан" изразио је наду да ће Црна Гора коначно моћи да избјегне репутацију европске престонице илегалних цигарета. Он је за наш лист коментарисао наводе да Црна Гора и даље атрактивна дестинација за илегалну трговину цигаретама. Он сматра да је могуће томе стати на крај.

– Сигуран сам да је то могуће. Видим да су бар дјелови нове владе довољно храбри и посвећени примјени владавине закона, која је основа функционалне државе, која служи својим грађанима на поштен и ефикасан начин – истакао је Вајс.

Он није сигуран да власт и опозиција могу започети дијалог о закону којим се најављују промјене у тужилаштву.

– Нисам толико сигуран у то. Можда се појединци из бивших влада плаше да ће бити осуђени због својих лоших поступака из прошлости. Надам се да је ДПС, странка која има функцију предсједника државе и која је одиграла велику улогу у стицању независности и оријентацији ка ЕУ и НАТО-у, те представља велики удио гласача у парламенту, одлучио да се дистанцира од корупције и неких чланова умијешаних у кривична дјела. Такође вјерујем да ће ДПС моћи да игра важну улогу у просперитетној будућности Црне Горе – навео је Вајс.

Из Европске комисије су раније поручили да Црна Гора неће затворити ниједно преговарачко поглавље док не испуни привремена мјерила у области владавине права. То је недавно поновила и портпарол Европске комисије Ана Писонеро Хернандес. Из ЕК истичу да су борба против корупције, слобода медија и реформе у области правосуђа суштинске критичне области у којима је неопходно постићи напредак.

Како су више пута нагласили, владавина права остаје свеобухватни приоритет, а сљедећа прекретница је испуњавање привремених мјерила у поглављима 23 и 24, која се односе на владавину права. Поручили су и да ниједно друго преговарачко поглавље у преговорима са Црном Гором неће бити затворено прије него што се то постигне.

М.В.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:58