/ - Алекса Бечић, фото фејсбук
18/05/2021 u 19:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Ко покуша да угрози сувереност Црне Горе, бићемо му највећи противници

Црна Гора може бити успјешна европка прича, само као правно уређена, економски стабилна, морално обновљена и грађански јака

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић објавио је на свом фејсбук профилу, у сусрет Дану независности, да ће ономе ко покуша да угрози сувереност Црне Горе бити највећи противници.

-Сусрет са 21. мајом 2021. године је свакако прилика да након 15 година од обнове црногорске незавизности сумирамо шта је за нама, али и оно што је значајније, гдје требамо ићи. Прво, због свих оних који манипулацијама покушавају прикрити похару Црне Горе, да поновимо. Црна Гора је независна и суверена земља, то питање је завршено, то више нико не може промијенити, а ко би евентуално и покушао у нама би имао највећег политичког противника. Имао би брану која се не може пробити, јер ми не зависимо од било ког центра моћи. Имао би брану сазидану од знања, искрености, слободе, чистине, чврстине, одлучности, брану народа, а таква брана је највећа шанса Црне Горе да заустави центре моћи унутра и ван Црне Горе, центре моћи које нажалост имају своје поданике, да заустави и криминал и екстремизам, јер то су највеће пријетње истинској независности, стабилности и будућности наше отаџбине- навео је Бечић у објави.

Додао је да ће многи  рећи да су након 15 година задужени неколико пута више него прије 15 година, да је наша обала много више тајкунска него црногорска, да су наше шуме много више тајкунске него црногорске, да су наше ријеке много више тајкунске него црногорске, да смо таоци дужничког ропства, економске зависности, правне хаотичности и моралне деградираности.

-То су питања која суштински опредјељују стабилност темеља једне земље, отпорност на изазове и одрживост на ударе са које год стране они долазили. То су питања истинске вјечности и независности Црне Горе.Црна Гора може бити успјешна европка прича, само као правно уређена, економски стабилна, морално обновљена и грађански јака. Грађански концепт је једини концепт у који вјерујем и за који се борим, јер без јачања грађанске Црне Горе нема ни њене обнове. То је након историјске и прве демократске смјене власти у историји Црне Горе, најважнија лекција коју морамо савладати. Лекција помирења, грађења мостова сарадње, поштовања различитости, јер чувене црногорске различитости нијесу наша мана, како их неки желе представити, већ наше највеће богатство и шанса, ако су нам намјере искрене- написао је Бечић у објави.

Истиче да није лако и неће бити лако, јер криминалци који губе сваком даном, али и они који никако да се помире да ми нијесмо земља поданика, све су више нервознији, а самим тим и агресивнији.

-Ипак, лекције добијају сваким даном, сваким новим изборима, јер морају знати да паре и моћ нијесу гаранција успјеха. Када би тако било, онда би све било бесмислено. Ово је постојан народ који не трпи подаништво било које врсте. То бујање екстремизма, примитивизма, подаништва са различитих страна, је мали дио Црне Горе, који је бучан, па некада изгледа да је већи него што заправо јесте. Заправо, убијеђен сам да је убједљиво већинска Црна Гора, она тиха Црна Гора, али Црна Гора која жели мир, стабилност, помирење, пристојност, достојанство и грађански јаку Црну Гору. Црну Гору која мора побиједити, јер све друго је погубно, све друго нас води у суморну прошлост и то Црна Гора неће и не смије дозволити.

Хоћемо Црну Гору у којој се боримо за свако дијете, за сваког студента, радника, пензионера, за сваког човјека. Када ових дана обезбјеђујемо бесплатне уџбенике, дјечије додатке, повећевамо старачке накнаде и минималне зараде, боримо се за свако дијете, за сваког човјека. Не за наше, ваше или њихове. Не за једне или друге, не за ове или оне, боримо се за све. Никада више се не смијемо дијелити, јер патриотизам није када 5% Црне Горе ужива, а 95% преживљава.Патриотизам је кад сви дамо дио себе за опште добро, патриотизам је када радимо за плату и ништа мимо плате, патриотизам је када све што створимо или уштедимо подијелимо народу. Патриотизам је бити слуга народа, а не било ког центра моћи. Патриотизам је када сте слободан човјек, а не поданик. Патриотизам је када побиједимо криминалце, кланове и центре миоћи, јер од државе нико не може бити јачи ако држава не жели супротно. Ту утакмицу морамо и хоћемо побиједити, јер жртва за побједу није битна, ако је она гаранција вјечности Црне Горе. Зато, мали су наши животи, али је велика и вјечна Црна Гора. За Црну Гору све, Црну Гору ни за шта, никоме и никада-закључио је Бечић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 10:48