Bojović / -FOTO: JUTJUB
10/11/2022 u 13:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bojović na Odboru za pravosuđe: Petrovdanska skupština je bila klasičan fašistički skup

Sekula Drljević i Krsto Popović su bili dio fašističkih organizacija, a to se ne može reći za četnički pokret, tvrdi poslanik DF-a

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu danas nije podržao predlog zakona zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola.

Tri poslanika su glasala za predlog, dok je pet njih bilo uzdržano.

Predlog zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola formulisan je dosta neprecizno, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta (DF) Dragan Bojović ističući i da je sporna njegova svrha - uzevši u obzir u koje vrijeme predlagač potencira usvajanje takvog rješenja.

Bojović je dodao da je ovaj predlog formulisan neprecizno.

- Sporna je i svrha i intencija zbog koje se baš sada predlaže ova zakon. Nedovoljno jasno se formuliše nacizam ili fašizam, a kao takve se definišu neke organizacije koje su djelovale van Crne Gore. Kakav je recimo vaš stav prema Sekuli Drljeviću ili Krstu Popoviću? Kakav je vaš stav prema nekim izjavama bivšeg režima gdje se prijetilo srpskoj zajednici da će biti protjerana na traktorima? - pitao se Bojović.

Dodao je i da je Petrovdanska skupština bila klasičan fašistički skup, a osvrnuo se i na to što je predlagač zakona i lider Liberalne partije Andrija Popović rekao da se bore za antifašizam.

image

Popović

-FOTO: JUTJUB

Bojović je takođe ocijenio da se ovim zakonom targetira jednu etničku zajednicu i etničku grupu "da je ona problematična i kriva, a da ih onda treba proglasiti fašistima i zabraniti ih u Crnoj Gori".

- Ako hoćemo da idemo ka pomirenju moramo težiti tome da se istorijski riješe naše podjele, a onda da se suzbiju naravno svi oblici ektremističkih djelovanja koji bi išli na uštrb bilo koje zajednice - ali ne eliminacijom ili isticanjem jedne zajednice, a proglašavanjem svih drugih fašistima - rekao je Bojović.

On smatra da se u Crnoj Gori "olako presuđuje da je neko fašista".

- Ako bi se usvojio ovakav prijedlog zakona on bi služio kao pamflet za obračun sa političkim neistomišljenicima. Mi treba da težimo izmirenju, a ne podjelama - dodao je Bojović.

Popović je kazao da cilj zakona nije ono o čemu govori Bojović.

- Cilj zakona je izmirenje, ne interesuje nas što je bilo prije 50 ili 100 godina, time neka se bave istoričari. Cilj zakona je da se spriječe izlivi fašizma od sada pa ubuduće - rekao je Popović.

Napomenuo je da je besmisleno sada ponavljati ocjene o ličnostima poput Drljevića ili Popovića, jer to nema veze sa ovim zakonom.

- To su, inače ljudi koji su u teško vrijeme tokom više decenija bili borci za nezavisnu i slobodnu Crnu Goru - rekao je Popović.

Bojović je na to rekao da nema sumnje da su Drljević i Popović bili dio fašističkih organizacija, a to se, kako kaže, ne može reći za četnički pokret.

- Neću diobe ovim zakonom, ako smatrate da se može djelovati amandmanski- zaključio je Popović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:54