Goran Danilović / FOTO: LAZAR RUZIC
11/05/2024 u 11:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Danilović pisao Spajiću: Vratili ste DPS i njihovu politku mržnje

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović obratio se premijeru Crne Gore Milojku Spajiću otvorenim pismom, i kazao da su Srbi u Crnoj Gori skupo platili slobodu. Kaže da se sa povrtkom DPS-a "po dubini i širini" vraća i, kako kaže, njihova politika mržnje.

Otvoreno pismo Danilovića Spajiću dostavila je Ujedinjena Crna Gora.

- Uradili su to uprkos pritiscima i progonu, prijetnjama i ucjenama kakvih skorije nije bilo u bilo kojoj evropskoj državi. Srbi znaju da su pojedinci iz našeg naroda činili zločine u ratovima devedesetih godina i svjesni su da zbog toga ispaštaju svi do danas. Radili su to i pojedinci iz drugih naroda ali te grjehove i zločine niko ne ispašta - istakao je Danilović.

On je u pismu Spajiću poručio i da "srpski narod, dakle, zna i priznaje, ali je nezapamćena i strašna sramota da se po priznanjima gazi isto kao i po grobovima koje su antirspske politike otkopale za političke potrebe".

- Drže ih otkrivene pred nama i našom djecom kako bismo, na kraju, jednom i za svagda, dobrovoljno i sa samoprezirom posvjedočili: ‘jesmo, jesmo - svi smo mi zločinci‘! Koliko smo se god razlikovali, na kraju i politički razišli vjerovao sam da nećete pristati na ultimatume sa strane i da za razliku od Đukanovića, Vas kao mladog čovjeka ne mogu da ucijene i uplaše pritiskom. Da li ste gospodine premijeru i jednom upitali ‘naše partnere iz međunarodne zajednice‘ zašto treba izglasati ‘rezoluciju o međunarodnom danu genocida u Srebrenici‘? Šta su Vam odgovorili kada ste ih pitali; kako će nas to pomiriti? Šta kažu kada ih pitate zašto datum početka građanskog rata na prostoru bivše SFRJ ne proglasimo ‘međunarodnim danom svih nevinih žrtava u ratovima na tlu Evrope‘? Pretpostavljam da ne kažu ništa jer ih Vi ništa i ne pitate. Pretpostavljam da bi bilo dobro da tako i ostane i u budućnosti? - naveo je Danilović.

Danilović je dalje u pismu naveo da takođe podsjeća Spajića da je "koliko juče odlučio i da glasa za prijem Kosova* u Savjet Evrope".

- Uradićete to uprkos činjenici da je bivša vlast priznala kosovsku nezavisnost mimo volje građana Crne Gore, odnosno, uz protivljenje 80% stanovništva, kako je prebrojao bivši premijer Marković. Ima li, gospodine Spajiću, između Vas i njih razlike ako na isti način donosite odluke? Šta kažu ‘naši i vaši evropski partneri‘ kada ih pitate možemo li mart 2004. da proglasimo Međunarodnim mjesecom sjećanja na žrtve kosovskog pogroma i pokušaj zatiranja Hrišćanstva na tlu Evrope‘? Šta kažu kada ih pitate o etničkom čišćenju Srba sa ondašnjeg Kosova i Metohije, ili o ‘Oluji‘- etničkom čišćenju Srba iz Republike Hrvatske? Pretpostavljam da ne kažu ništa jer ih Vi ne pitate o ‘nevažnim stvarima‘? - poručio je Danilović.

On je Spajiću poručio i da mu je zahvalan što "favorizuje islužene kadrove Demokratske partije socijalista (DPS)".

- Gospodine Spajiću, podržali smo u parlamentu, bez sujete, sve Vaše predloge koji su bili dobri za Crnu Goru. Podržali smo bez obzira na Vaš arogantan odnos prema našoj stranci koja je prethodno sama branila pravo i pravdu ne dopuštajući da pobjednici iz avgusta 2020. rekonstrukcijama palih Vlada sahrane demokratiju i moralne principe. Ipak, danas sam Vam zahvalan na toj pubertetskoj aroganciji jer ste nam otvorili oči. Zahvalan sam i što vaši ministri progone naše članove, i to, doslovce, sa par pozicija koje su desete u upravljačkom redu. Zahvalan sam i na tome što favorizujete islužene kadrove DPS-a jer se tako sve jasnije vidi. Velika je greška, međutim, ako ste pomislili da će nas to ućutkati ili da će učestale, prljave i nedostojne, profesionalne istrage i prema meni proizvesti strah i moje ćutanje. Gospodine Spajiću; sve će se ovo ubrzo zvati juče i niko neće zažaliti što je tako. Zapamtiće se, međutim, ovih nekoliko poteza na kojima bi Vam pozavidio i Milo Đukanović - poručio je Danilović.

On je kazao da bi bilo demokratski da Spajić vrati mandat građanima "i da potom provjerimo ko je u pravu".

- Svi koji kažu da to nije pametno jer postoji opasnost da se DPS vrati zapravo brane sebe? Vi znate da je ta opasnost prošla - DPS se, zapravo, već vratio, i po dubimi i po širini, a to je očigledno dio vašeg plana. Nažalost vraća se i njihova bestidna politika mržnje. Bilo bi jedino pošteno da omogućite nove izbore jer nismo glasali samo za veće penzije i plate, nego i za dostojanstvo koje ni Đukanović nije uspio da nam uzme. I nemojte se truditi oko Rezolucije o genocidu u Jasenovcu jer nije isto usvojiti jednu u našoj Skupštini, a drugu u Generalnoj skupštini UN. Nemojte se truditi jer međunarodni partneti i komšijska Hrvatska Vam to neće dozvoliti. Zašto? Pa zato što ‘Vaši partneri‘ s više žara i bez kompromisa brane svoje zločine nego mi svoje žrtve. I nijesu to događaji za poređenje - ni u jednoj ravni. Sa Jasenovcem ne podmirujemo nikakve dugove i ne kusuramo se. Sa Jasenovcem nema političke trgovine - zaključio je Danilović.


Danilović: Ne postoji policijski već državni kartel, po čijoj naredbi je funkcionisao najorganizovaniji šverc ikada

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 20:53