Лого Демократа / - Лого Демократа
29/06/2022 u 18:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Demokrate: Sve što se usaglase Vlada i SPC oko Temeljnog ugovora nama je prihvatljivo

Izmijenjenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, za koji smo se i pored opstrukcija izborili u Skupštini Crne Gore, stvorene su sve pretpostavke da se pitanje ugovornog odnosa riješi na evropski i civilizacijski način, navode Demokrate

Demokratska Crna Gora je principijelno na istim pozicijama u odnosu na pitanje Temeljnog ugovora, kao i za vrijeme prethodne Vlade i raznih radnih verzija koje su se pojavljivale u javnosti, što formalno, što neformalno. Sve što u konačnom dogovore i usaglase dvije ugovorne strane, u ovom slučaju Vlada i SPC je prihvatljivo i za nas, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske Crne Gore.

Za sada se oglasila samo jedna ugovorna strana, navbode iz partije, i to sa različitim tonovima u Vladi i vjerovatno sa različitim motivima, navode Demokrate.

- Treba sačekati stav i druge ugovorne strane i konačnu verziju Temeljnog ugovora, imajući u vidu da je gospodin Abazović prevario svakog sa kim je radio, što tvrdi najveći dio političkih subjekata u Crnoj Gori, a danas svjedočimo i onih koji podržavaju njegovu Vladu - dodaju iz Kluba.

Iz partije naglašavaju da se od njenog osnivanja do danas, kako navode, “iskreno zalažemo za ravnopravan i punopravan status svih crkava i vjerskih zajednica i u tom smislu insistiramo da se odnos između SPC i države riješi potpisivanjem Temeljnog ugovora na zadovoljstvo obje ugovorne strane”.

- Izmijenjenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, za koji smo se i pored opstrukcija izborili u Skupštini Crne Gore, stvorene su sve pretpostavke da se pitanje ugovornog odnosa riješi na evropski i civilizacijski način. Predmetno pitanje se mora najhitnije riješiti, jer nerješavanje pitanja odnosa države i Crkve može biti prihvatljivo samo za one koji ovo pitanje hoće da drže u vazduhu, kako bi prijeteći Crkvi i vjerskim zajednicama ubirali jeftine, ali ujedno i vrlo opasne političke poene, produkujući podjele - zaključili su iz Kluba Demokratske Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. avgust 2022 08:28