/ ilustracija fb
06/08/2022 u 18:39 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DF: Vlada neće daleko stići revanšizmom i sječom kadrova uz kopiranje recepata DPS-a

Demokratski front se s pravom pita kako neko uopšte može očekivati pomirenje u CG, ako istovremeno sistematski i institucionalno eliminiše Srbe sa mjesta bilo kakvog odlučivanja, ističu iz DF-a

Iz Demokratskog fronta su saopštili da "koliko nam je „uznapredovala“ podmlađena „demokratija“, javnost ima priliku da se uvjeri preko niza flagrantnih primjera iznuda i smjena, u duhu rigidnih režima, a jedan od takvih primjera predstavljaju i smjene u ZZZCG, realizovane na posljednjoj sjednici Vlade Crne Gore".

- Smijenjeni su članovi Upravnog odbora, predsjednica Hadži Vesna Vujošević (NSD – DF), Vanja Popović – član (DNP – DF) i Vlado Vujović – član (Demokrate). Umjesto njih, Vlada je za predsjednika UO ekspresno imenovala Dejana Vojvodića, koji je bio udarna pesnica DPS-a i član organa te Partije u Danilovgradu, i miljenik svih direktora do kraja mandata Sulja Mustafića. A takođe i gospođe Kovačević, bivše predsjednice opštine Danilovgrad. Posle izbora 30. avgusta, i promjene vlasti, Vojvodić je „principijelno“ izjavio da je na izborima glasao Demokrate, a da će se učlaniti u URU. Ono što ga kompromituje, i ne bi trebalo da mu dozvoli da uđe u rukovodeće organe, je i činjenica da je dugo bio predsjednik Sindikalne organizacije ZZZCG, a za posljednje četiri godine nije podnio Finansijski izvještaj organima Sindikalne organizacije. Zbog toga i drugih nepravilnosti, bez obzira na političku opciju, brojni članovi su, u znak protesta i nezadovoljstva, napustili Sindikalnuu organizaciju- navode iz DF-a.

Kako ističu, "za člana UO ZZZCG Vlada je „imenovala“ „tvrdog“ člana DPS-a, Dragana Marovića, čije se ime vezuje za otkup ličnih karata, i davanje novca građanima Zete da glasaju DPS, a koji ima i tu stručnu „referencu“ što je blizak rođak Miga Stijepovića. A za sljedećeg člana UO ZZZCG imenovan je član BS-a iz Tuzi, kadar Sulja Mustafića".

- S obzirom na buduću strukturu UO ZZZCG, jasno je kakva će biti poslovna politika Zavoda, kao i da je rad UO resetovan, i vraćen na stanje prije izbora. Smjena članova Upravnog odbora je veoma dobro planirana, tako da Vlada, umjesto bivših članova Odbora, imenuje osvjedočene članove, terenske radnike DPS-a, ili prebjege iz DPS-a u URU, što navodi na pomisao da URA i SNP rade kampanju po provjerenoj matrici DPS-a. Isto se radi i u Fondu PIO i Zavodu za školstvo.  Sve ovo se desilo na dan potpisivanja Temeljnog ugovora, kao propratni „svečani dio“ pod nazivom “Sječa Srba u čast Temeljnog ugovora”. Na ovo sve ide i još mnogo toga, a jedan od primjera je, u duhu oprobane DPS-kuhinje, providna smjena kulturnog poslenika i književnika, Andrije Radulovića, sa mjesta generalnog direktora Direktorata za podsticanje i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Smjena je izvršena putem providnog trika, preimenovanjem Direktorata, čime je automatski ukinuto njegovo radno mjesto- navode u saopštenju.

Poručuju: "Radulović je tim povodom naveo i da je jedan od „bitnih“ razloga njegove smjene taj što ga ministarka Vlahović naprosto „ne vidi u svom timu“, iako su se sreli svega jednom, a Radulović je bio izabran u petogodišnjem mandatu. Stoga je i ova očigledna politička namještaljka i ujdurma, u znak revanšizma, samo dodatna karika i pokazatelj žalosnog kadriranja aktuelne Vlade i resornog Ministarstva. A sve govori u prilog činjenici da ova Vlada ionako neće daleko stići svojim providnim revanšizmom i sječom kadrova uz kopiranje ovještalih recepata DPS-a".

- Takođe, na dan potpisivanja Temeljnog ugovora, Vlada je donijela odluku o rigidnoj smjeni članova dosadašnjeg Upravnog odbora Fonda PIO, Vojina Vuletića, Dragana Tiodorovića i drugih. Na njihova mjesta ekspresno su udomljeni Alija Košuta, Jadranka Milošević, Marko Kastratović i Kemal Đečević, pri čemu su neka od ovih imena poznata po umiješanosti u brojne afere. „Počasno“ mjesto zauzima upravo Alija Košuta, zaslužan što je, kao kadar Bošnjačke stranke, na mjestu direktora Uprave za inspekcijske poslove, izdašno čašćen stambenim državnim kreditom od četrdeset hiljada eura, uz obavezu da vrati svega 9.700 eura, i to u ekstrapovoljnom roku od dvadeset godina! U pitanju je dijametralno suprotan tretman u odnosu na čestite budvanske prosvjetare, što čekaju svoje stanove u zgradama koje se zidaju kao Skadar na Bojani. Ali, Košuti se može i da dobije ekstra povoljan kredit, tj. stan skoro na poklon, i da bude sada izabran ponovo na novu funkciju, uz već tri stana i dvije kuće u svom vlasništvu, i mnogo toga još. Inače, Alija Košuta je poznat po tome što je u internim razgovorima sa političkim istomišljenicima energično zastupao stav da su Andrija Mandić i Milan Kneževića neprijatelji Crne Gore i da ih treba protjerati. Ovo su egzaktni primjeri kako je u Vladi proslavljen čin potpisivanja Temeljnog ugovora, i dokaz o institucionalnoj hajci i čistki Srba isključivo zbog njihove političke i nacionalne pripadnosti. Imajući sve pobrojano u vidu, Demokratski front se s pravom pita kako neko uopšte može očekivati pomirenje u Crnoj Gori, ako istovremeno sistematski i institucionalno eliminiše Srbe sa mjesta bilo kakvog odlučivanja- ističu iz DF-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. septembar 2022 04:25