/ - BOJANA CUPIC/Гов.ме, ilustracija
13/11/2021 u 17:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

DW о Влади ЦГ: Иако би рјешење били ванредни избори, добром дијелу власти на њих се не иде

Иако би рјешење могли бити ванредни избори, добром дијелу власти се на њих не иде и гледају како да изгурају пун мандат до 2024. године

Црногорска Влада опстаје иако већ пет мјесеци нема подршку већине у парламенту јер они који је више не подржавају не би да је сруше, а она сама неће да одступи, пише Дојче веле (DW).

Влада црногорског премијера Здравка Кривокапића још мало ће обиљежити прву годину мандата, али и пола године откако нема подршку већине посланика. Коалиција коју предводи Демократски фронт (ДФ), бојкотовала је Скупштину од јуна, потом тражила реконструкцију Владе па избор нове, али њихове идеје не подржава УРА, потпредсједника Владе Дритана Абазовића, пише DW.

Иако би рјешење могли бити ванредни избори, добром дијелу власти се на њих не иде и гледају како да изгурају пун мандат до 2024. године.

ДФ не жели да сруши Владу у парламенту јер би то морао да учини са опозиционом Демократском партијом социјалиста (ДПС) предсједника државе Мила Ђукановића што би их вјероватно коштало на ванредним изборима. С друге стране, премијер Здравко Кривокапић понавља да неће поднијети оставку и поручује да његова Влада има добре резултате и међународну подршку.

Иако Влада наставља да влада, она тренутно не може да прогура ниједан закон у парламенту. И сам парламент је био у блокади све до прије неки дан када је почела сједница на чијем дневном реду је тек дио закона који су у међувремену предати у скупштинску процедуру.

-Скупштина већ дуже вријеме не остварује своје функције јер имамо 67 закона о којима се мјесецима не расправља. Ово, нажалост, није политичка него институционална криза, која је много озбиљнија- каже за DW професор Ђорђије Блажић, стручњак за уставно право.

Он објашњава да Влада овако, по Уставу, може владати колико хоће.

-Ситуација се може ријешити на три начина: реконструкцијом Владе односно замјеном дијела министара, а да премијер остане, затим изгласавањем неповјерења Влади у парламенту или распуштањем Скупштине, што може урадити Влада или да Скупштина себи скрати мандат-каже Блажић.

Међутим, тренутно је од ова три сценарија реалнији наставак пата којим нико није баш задовољан.

Политички аналитичар Златко Вујовић указује да у овим околностима Влада може да падне само ако јој се изгласа неповјерење. Додаје да Кривокапићева Влада опстаје на „равнотежи немоћи“.

-Ако Кривокапић не направи договор с ДФ, отвара се простор да буде смијењен, без обзира на ово одлагање и неспремност ДФ да га сруши. Што дуже траје ова Влада, шансе ДФ да направи добар резултат на наредним изборима постају минималне из простог разлога што тиме помажу и ојачавају будућу партију коју треба да води дио министара и сам премијер Кривокапић- каже Вујовић за DW.

Из ДФ, који је доминантно просрпски савез и близак је властима у Србији, већ једном су пријетили да ће срушити Владу ако до краја године не буде одржан попис становништва, а пописа, сада је јасно, неће до тада бити.

Најављују да ће наставити борбу за формирање нове Владе и планирају појединачне разговоре са свим партијама власти о томе. С друге стране, Кривокапић и Абазовић су јасни: да би се бирала нова Влада, ова се мора оборити у парламенту.

Предвиђајући даље потезе ДФ, Вујовић вјерује да би им било значајно да Влада падне, али да се вријеме наредних ванредних избора у Црној Гори не поклопи са онима у Србији, који ће бити одржани у априлу.

-Могуће је да ће ДФ изабрати неки међумодел – да можда покрену протесте на којима ће тражити оставку премијера и Владе, како би тиме држали тензију и ојачали притисак на власт а с друге стране – контролисали би датум наредних избора, да они буду највјероватније након избора у Србији- каже Вујовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:31