Габријел Ескобар / - Н1
05/01/2022 u 15:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар: САД неће оклијевати да користе санкције

Ескобар је, у интервјуу агенцији МИНА, навео да лидери Западног Балкана морају да раде у интересу грађана, умјесто за своје личне и партијске интересе

Сједињене Америчке Државе (САД) неће оклијевати да користе санкције како би послале снажну поруку корумпираним и дестабилишућим актерима у региону, поручио је специјални изасланик САД-а за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Ескобар је, у интервјуу агенцији МИНА, навео да лидери Западног Балкана морају да раде у интересу грађана, умјесто за своје личне и партијске интересе.

“Нећемо оклијевати да користимо санкције или остале механизме да пошаљемо снажну поруку корумпираним и дестабилишућим актерима”, казао је Ескобар.

Он је оцијенио да идентитетска политика, која дијели и која је кочила напредак региона у прошлости, није ништа урадила у погледу интереса људи са Западног Балкана.

“САД ће бити партнер онима који имају конструктивни, а не деструктивни приступ будућности овог региона, коју карактерише ЕУ и НАТО чланство, као и динамична и транспарента економија”, истакао је Ескобар.

Балкан је, како је навео, најбрже растући регион у Европи, па би остваривање тог економског потенцијала требало да буде у врху приоритета Црне Горе.

“Веома је фрустрирајуће и контрапродуктивно то што политичари и остали актери експлоатишу идентитетске теме како би добили политичке поене науштрб економског напретка и регионалног помирења”, рекао је Ескобар.

Лидери користе подјеле, па сију раздор међу гласачима

Он је додао да је то честа тактика на Западном Балкану, гдје политички лидери користе историјске подјеле да, како је казао, сију раздор међу гласачима и блокирају напредак држава.

“Да би Црна Гора направила конкретан напредак на свом евроатлантском путу, политички лидери, цивилно друштво и сви који вјерују у европску будућност државе, морају да раде заједно да би створили грађанско друштво”, поручио је Ескобар.

Он је појаснио да у таквом друштву религија, националност и етницитет неће одређивати да ли се неко осјећа безбједним и равноправним чланом заједнице.

“Најзахтјевнији дио моје улоге је то што свједочим траћењу огромног потенцијала Западног Балкана. Заиста вјерујем да Црна Гора и Западни Балкан имају капацитет да буду економски мотор Европе”, поручио је Ескобар.

САД немају званичан став о Меморандуму

На питање како гледа на Меморандум који су потписали Грађански покрет УРА, Цивис, Социјалистичка народна партија и мањинске странке, Ескобар је навео да САД немају званичан став у погледу тог политичког договора.

“Ипак, подржавамо оне који су за суверену, инклузивну и демократску Црну Гору, која је позиционирана у евроатлантским институцијама”, рекао је Ескобар.

Упитан да ли сви политички актери у Црној Гори дијеле те вриједности, он је одговорио одрично.

“Рекао бих да не. У Црној Гори, као и у другим државама региона, изнова свједочимо штети коју наносе актери, који цинично манипулишу идентитетским питањима за сопствене циљеве”, рекао је Ескобар.

Он је навео да се нада да ће политичке партије ставити идентитетска питања по страни и заједно напредовати у конкретним аспектима који су битни за јавност, укључујући борбу против коронавируса, економски раст и борбу против крупције.

Није посао САД да одређује састав владе

Упитан како гледа на индиције да ће мањинска влада ријешити политичку кризу у Црној Гори, он је казао да није посао САД да одређује састав владе, већ да то раде црногорски гласачи.

“Као пријатељ, партнер и НАТО савезник, желимо за Црну Гору оно што и већина њених грађана – безбједну и просперитетну будућност, у којој ће држава добити заслужено мјесто унутар ЕУ”, казао је Ескобар.

Према његовим ријечима, Црна Гора се може похвалитити високим нивоом образовања, невјероватним природним љепотама и снажним цивилним сектором.

“Као и увијек, САД су спремне да подрже Црну Гору у постизању свог пуног потенцијала”, закључио је Ескобар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:59