Фатмир Ђека / Срђа Бољевић
15/06/2021 u 13:27 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фатмир Ђека: Спремни за разговор, али под одређеним условима

Уколико Демократски фронт не би био у Влади, све опције би биле отворене, саопштио је Ђека за "Дан"

Представник коалиције "Једногласно" и челник Демократске партије Фатмир Ђека казао је да могу разговарати о уласку у власт али под одређеним условима – неће бити у влади у којој је Демократски фронт (ДФ). Он је за "Дан" рекао да у коалицији коју представља никад није доведен у питање евроатлантски пут Црне Горе.

– Наш став да не бисмо били у влади у којој је Демократски фронт суштински је остао исти. ДФ је и у претходном периоду потврдио да не баштини европске вриједности, односно да су им ближе проруске интеграције. То је легитимно, али се коси са нашим програмским опредјељењима, као и прокламованим ставовима ове владе – навео је Ђека.
Он је нагласио да уколико не би био ДФ у Влади, све опције би биле отворене.
– Ми вјерујемо да остали конституенти власти јасно препознају, виде и схватају да се свјетска, европска, па и регионална ситуација мијења и да на то посебно Црна Гора, као мала држава и чланица НАТО-а, мора бити спремна. За Демократску партију и нашу коалицију се од оснивања, па и убудуће, никада није доводио у питање евроатлантски пут – указао је Ђека.

БС позвана на дијалог

Предсједник Скупштине и Демократске Црне Горе Алекса Бечић честитао је јуче Ервину Ибрахимовићу избор за новог предсједника Бошњачке странке. Пожелио је да промоција европских вриједности, мира, братске љубави и слоге остане у фокусу пажње у овим изазовним временима.

Предсједник Црне Горе и ДПС-а Мило Ђукановић у телеграму Ибрахимовићу навео је да поруке са конгреса те странке учвршћују у увјерењу да ће БС и даље бити важан политички фактор у земљи.

Предсједник ДНП-а Милан Kнежевић навео је у телеграму Ибрахимовићу да нуди искрену руку сарадње, напомињући да су Андрија Мандић и он већ позивали Ибрахимовића на дијалог, у доброј намјери, поводом договора о националном помирењу.

И раније се истицало да ће БС бити позвана на разговоре о могућем уласку у власт, као и друге странке мањинских националних заједница.

Предсједник Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић пожелио је Ибрхимовићу да његов мандат на челу странке обиљеже успјех и добар рад.


Kривокапић је прошлог четвртка рекао да у Влади у којој је он премијер неће бити нико осим експерата, истичући да се то односи и на мањине. Истакао је да парламентарна већина може да се одлучи и за другачији модел формирања Владе и да би то било легитимно.
Из Демократске народне партије је у суботу након сједнице Предсједништва Kривокапићу поручено да ће му понудити реконструкцију Владе, у коју би ушли политичари из странака које подржавају актуелну, а на чијем челу би остао актуелни премијер.
Уколико би Кривокапић одбио такав модалитет, упозорили су да би ДНП иницирао избор нове Владе, састављене од актуелне парламентарне већине и странака мањинских народа, на чијем челу не би био Кривокапић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:08