/ VLADIMIR JOKOVIC ODBOR ZA EKONOMIJU AKCIZE-LAZAR RUZIC
13/06/2022 u 16:23 h
Дневне новине ДанДневне новине Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јоковић: Зашто неким Србима и бившим Србима смета што у Влади данас има толико Срба из СНП-а?

Објективним посматрачима је јасно као дан да за своју политику СНП данас има и подршку грађана Црне Горе и подршку наших међународних партнера, каже лидер СНП-а у ауторском тексту

Пише: Владимир Јоковић

Најава да би власт у Беранама могла бити формирана без СНП-а изазвала је већу пажњу јавности од многих тема и питања која превазилазе локалну политику и која се тичу будућности државе и друштва у Црној Гори. И добро је што непогрешивом политичком њуху наших људи није промакло да би ова ситуација у Беранама могла трајно да реконфигурише политичку сцену у Црној Гори, и то на штету оних актера који не могу да поднесу да је СНП данас један од кључних конституената Владе Црне Горе.

Грађанима је најприје јасно да би без СНП-а власт у Беранама била нестабилна. Довољно је сјетити се разлаза између ДФ-а и Демократа у Будви који је довео до пријевремених избора у тој општини. Или одлуке Демократа у Котору да своје неспоразуме са коалиционим партнерима на локалу ријеши "куповином" одборника ДПС-а. За разлику од тога, у двије године колико је прошло од велике августовске побједе наших грађана, СНП се све вријеме понашао као стабилизујући актер нове власти који својим дјеловањем учвршћује побједу од 30. августа.

Дјеловаћемо сходно принципу реципроцитета

Порука СНП-а је и по овом питању, као и по свим питањима, јасна: уколико се у Беранама све заврши онако како је започело, СНП задржава право да адекватно одговори и дјеловаћемо сходно принципу реципроцитета.

У ширем политичком смислу, то ће значити да СНП преузима вођство у снажењу трећег пута у политици у Црној Гори, а ДФ-у и Демократама неће преостати ништа друго него да се крећу орбитом коју им црта Марко Милачић.

Моја порука не представља ни условљавање ни упозорење. Моја порука је разумна и јасна: уколико се у Беранама власт формира без СНП-а, то ће произвести последице које ће, реално сагледавајући ствари, и на краћи и на дужи рок штетити оним актерима који на тај начин буду формирали власт.

Ми ћемо бити стрпљиви и одлучни, као што смо свих ових 25 година колико постојимо стрпљиво и одлучно чували идеале и принципе на којима се темељи дјеловање СНП-а.

И наставићемо да се крећемо путањом коју су 30. августа 2020. године својом изборном вољом уцртали грађани Црне Горе.

Даље, грађани Берана нијесу на изборима казнили СНП због најаве формирања мањинске владе, већ су нас, супротно жељама појединих политичких групација, наградили. СНП је добио више мандата на изборима у Беранама ове године него на претходним изборима. Сада чак имамо ситуацију да нам се многи појединци, који су се уочи тих избора поколебали око политике СНП-а данас враћају потврђујући да је наша одлука да будемо кључни конституенти 43. Владе Црне Горе била исправна.

Објективним посматрачима је јасно као дан да за своју политику СНП данас има и подршку грађана Црне Горе и подршку наших међународних партнера. И отуд се као дио логичког промишљања нужно јављају следећа питања:

1. Зашто би СНП пропустио толику подршку и грађана и међународних партнера за политичке искораке ка добру свих нас?

2. Гдје је логика у томе да Демократе безусловно подржавају власт СДП-а на Цетињу, који, на примјер, пријети отимањем Цетињског манастира, а није им прихватљива сарадња са СНП-ом у Беранама?

3. Како то да ДФ најављује сарадњу са Здравком Кривокапићем у Беранама након што их је тај Кривокапић напустио одмах послије избора, вријеђао их гдје је стигао и за кога су поједини функционери ДФ-а и сами све и свашта говорили?

4. Зашто неким Србима и бившим Србима смета то што у Влади Црне Горе данас има толико Срба из Социјалистичке народне партије Црне Горе?

(Аутор је предсједник СНП и потпредсједник Владе Црне Горе)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 17:16