Конатар / Фото: Лазар Ружић
08/04/2022 u 22:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Конатар: УРА је увијек за отворене листе, већа моћ би се пренијела грађанину

Не би било битно ко је на којем мјесту изборне листе, казао је шеф клуба посланика "Црно на бијело"

Милош Kонатар, шеф клуба посланика “Црно на бијело” казао је вечерас у емисији "Округли сто" на ТВЦГ да УРА увијек промовише идеју отворених листа, преноси Портал РТЦГ. 

- Kада је ријеч о отвореним листама, постоји више начина како да се тренутни изборни систем унаприједи да он добије, да кажем, тај смисао да грађани могу бирати у оквиру једне листе, кога ће од кандидата гурати за мјесто у парламенту- казао је Kонатар.

На тај начин, како је истакао, већа моћ би се пренијела грађанину и не би било битно ко је на којем мјесту изборне листе.

- На неки начин би и релаксирало и политичке партије јер смо имали борбе унутар партије ко је на којем мјесту- додао је Kонатар.

Он је поручио да се мора градити свијест јавних функционера да по Уставу раде јавном интересу, а после тога у партијском и свом личном.

- Да имамо ту свијест посланика, не би нам се дешавале блокаде које нам се дешавају тренутно. Ако ту свијест не изградимо, џаба нам промјена изборног система- рекао је Kнатар и додао да је за измијену изборног законодавства, за већину закона је потребна двотрећинска већина.

Он је поручио да се блокадом Скупштине онемогућавају посланици да обављају своју јавну функцију.

- Питање је да ли је то противуставно. Ја по Уставу морам да обављам моју функцију. То је, ако не кривично питање, онда етичко- закључио је Kонатар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:13