Sa sastanka sa Koprivicom / Djordje Cmiljanic, Vlada
19/02/2024 u 10:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koprivica: Vladavina prava i evropski napredak ciljevi Vlade

Upravo jedna od oblasti koje će pokrivati Regionalni program je i oblast borbe protiv korupcije i Crna Gora može računati na podršku IR u ovoj oblasti, kazao je programski direktor IRI-a Borislav Spasojević

Ciljevi 44. Vlade su vladavina prava i evropski napredak, kazao je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica na sastanku sa delegacijom Međunarodnog Republikanskog Instituta u Crnoj Gori (IRI) koju su sačinjavali Borislav Spasojević i Nenad Koprivica, kao i Zlatko Vujović, član radne grupe IRI-a za Zapadni Balkan.

- Pri kraju je obrazovanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije i kabinet preduzima pripremne aktivnosti u vezi izrade Nacrta strategije za borbu protiv korupcije koja je važna i sa aspekta obaveza iz poglavlja 23 - kazao je Koprivica i izrazio spremnost za saradnju sa IRI po pitanju borbe protiv korupcije.

Takođe, naveo je da je veoma važno da se ubrza izrada pravosudnih i antokorupcijskih propisa, te da se uz mišljenje Evropske komisije i Venecijanske komisije dobiju u što kraćem roku kvalitetni dokumenti.

Programski direktor IRI-a Borislav Spasojević pohvalio je cjelokupni dosadašnji rad Vlade i upoznao Koprivicu sa njihovim radom u Crnoj Gori.

- Upravo jedna od oblasti koje će pokrivati Regionalni program je i oblast borbe protiv korupcije i Crna Gora može računati na podršku IR u ovoj oblasti - kazao je Spasojević.

Vujović je istakao da je preporuka da se u izradi Strategije za borbu protiv korupcije koristi inkluzivni pristup.

- Potrebno je uključiti nevladin sektor u izradi Strategije za borbu protiv korupcije, kao i u izradi izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije - kazao je Vujović i izrazio spremnost za pomoć u izradi navedenih dokumenata.

Sagovornici su se saglasili oko uspjeha koji je Vlada postigla u imenovanju vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta i preostalog sudije Ustavnog suda, kao i da je potrebno prilikom izrade propisa i strateških dokumenata ispoštovati preporuke i mišljenja Evropske komisije i Savjeta Evrope. Takođe, postignuta je saglasnost da je potrebno što prije izabrati Savjet Agencije za sprečavanje korupcije, što je i jedan od prioriteta u dobijanju privremenih mjerila za Pregovaračko poglavlje 23 -  Pravda, sloboda i bezbjednost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:32