/ FOTO: SAŠA MATIĆ
15/07/2022 u 10:50 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Krivokapić: Može se ići na izbore 23. oktobra zajedno sa lokalnim izborima; Borelj: Prošlo dosta vremena bez napretka

Krivokapić je kazao i da nije siguran da će biti inicijativa o skraćenju mandata Skupštini

Mministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić sastao se sa evropskim šefom diplomatije, Žozepom Boreljom u Podgorici. Krivokapić je tom prilikom poručio da  Crna Gora uvijek nađe snagu da iz greška nauči i krene dalje. Krivokapić je kazao i da nije siguran da će biti inicijativa o skraćenju mandata Skupštini.

- Ta odluka nije verifikovna, da vidimo ima li prostora da se Crna Gora vrati na evropski put. Odluka o Temeljnom ugovoru nije donešena kvalifikovanom većinom, kako je bilo definisano koalicionim sporazumom i da premijer treba da odluči da li je ugovor usvojen. Za inicijativu Demokrata da bi najbolje bilo da premijer Dritan Abazović nakon izbora pravosudnih organa podnese ostavku smatra ima i dobrih i loših stvri. Treba da odlučite hoćete li tu politiku ili onu koju je Vlada napustila. Može se ići na izbore 23. oktobra zajedno sa lokalnim izborima u 14 opština- pojasnio je Krivokapić.

Smatra da je vladavina prava prioritet.

- Jer je to znak evropske zrelosti svake države. Nadam se da ćemo uskoro dobiti završna mjerila iz te oblasti. Crna Gora uvijek doživljavala EU put kao obnovu na Zapadnom Balkanu.Jučerašnji sastanak nas je posjetio kolika je šansa za Crnu Goru, ali da to isključivo zavisi od nas. Crna Gora uvjek nađe snagu da iz grešaka nauči i krene dalje. Vladavina prava je prioritet jer je to znak evropske zrelosti svake države. Nadam se da ćemo uskoro dobiti završna mjerila iz te oblasti - poručio je Krivokapić.

Borelj je kazao da je sa ministrom razgovarao o politici proširenja i geopolitičkom kontekstu. Poručio je da je Crna Gora  kontinuirano usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom. 

- Vi stojite sa nama u odbrani međunarodnog prava. Znamo da to dolazi sa određenom cijenom i mi smo tu za vas. Zato mobilišemo pet miliona za zemlje Zapadnog Balkana. Planira se i dalja podrška u oblasti vojske. Pokrećemo diplomatsku akademiju u Briselu. Mlade diplomate iz Zapadnog Balkana i Ukrajine će biti pozvane da učestvuju u toj akademiji- naveo je Borelj.

Politički lideri u Crnoj Gori treba da utvrde strateški prioritet, a to je ubrzanje pristupanja Evropskoj uniji (EU), i da ne dopuste da ih drugi događaji skrenu sa najvažnijeg poduhvata, poručio je visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku, Žozep Borelj.

On je na konferenciji za novinare kazao da je Crna Gora jedan od partnera kojem najviše vjeruju. Borelj je rekao da je Crna Gora država koja je najviše napredovala.

- Da bi ova priča bila uspješna, postoji više zahtjeva koji se odnose na reforme u oblasti vladavine prava- dodao je Borelj.

On smatra da je prošlo dosta vremena bez napretka.

- Mislim da politički lideri ovdje u Crnoj Gori treba da utvrde strateški prioritet i da se ubrza pristupanje Crne Gore EU, i da ne dopuste da ih drugi događaji skrenu sa tog najvažnijeg poduhvata- istakao je Borelj.

Crna Gora je, kako je naveo, u posljednjih deset godina kontinuirano i u potpunosti usklađena sa pozicijama i odlukama EU u oblasti vanjske i bezbjednosne politike.

- Tu spada i vaša posvećenost restriktivnim mjerama protiv Rusije- dodao je Borelj.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivkapić je rekao da se nada da će država dobiti završne kriterijume u toj oblasti.

- Jučerašnji sastanak nas je podsjetio koliko je moguće da Crna Gora bude prva naredna članica EU, ali nas je podsjetio i da to zavisi od nas- naveo je Krivokapić.

Ministar Krivokapić je kazao da Crna Gora uvijek nađe novu snagu da iz grešaka nauči i krene jačim korakom ka Evropskoj uniji

Šef crnogorske diplomatije je zahvalio visokom predstavniku EU što je prvi put u jednoj zemlji Zapadnog Balkana organizovan sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje.

- Radili smo puno od obnove nezavisnosti da bismo došli u tu poziciju, ali da nije vaše dobre volje, ne bi bilo tako jakog stimulansa za dalji put Crne Gore ka evropskoj integraciji. Uvijek smo taj put doživljavali kao put objedinjavanja Balkana i uvijek je naša misija ka EU imala i zadatak više - da budemo dobar susjed, ali i susjed koji stimuliše druge da se brže kreću ka EU – kazao je ministar Krivokapić.

Dodao je da je sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje podsjetio koliko je velika šansa za Crnu Goru da bude prvi sljedeći član EU, napominjući da to zavisi dominatno od nas. Vrata EU su širom otvorena onima koji u regati žele da pokažu rezultate koji ih čine pravim partnerom u EU – kazao je ministar Krivokapić, izražavajući žaljenje što smo zajedničku agendu opteretili pitanjima koja nisu dio evropskog puta. Uprkos tome, izrazio je uvjerenje da će Crna Gora naučiti lekcije i krenuti snažnije ka EU.

Visoki predstavnik EU Borelj kazao je da je Crna Gora jedan od partnera EU kojem najviše vjeruju, dodajući da je naša država u kontinuitetu 10 godina stoprocentno usklađena sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući i restriktivne mjere nakon agresije Rusije u Ukrajini, što, kako je ocijenio, predstavlja jasan signal naše posvećenosti evropskoj budućnosti.

Dodao je da Crna Gora i EU stoje zajedno u odbrani međunarodnog prava, dodajući da  će u cilju riješavanja zajedničkih izazova, EU izdvojiti pet miliona eura urgentne podrške za partnere sa Zapadnog Balkana. Istakao je da je Crna Gora  predvodnik u procesu evropske integracije, te da je potrebno da sprovede reforme u oblasti vladavine prava kako bi postala uspješna priča. Dodao je da dugo vremena nije ostvaren značajniji napredak, stoga je državi potrebna snažna politička posvećenost i volja sa ciljem pridruživanja EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 22:29