Fan Kun / - FOTO: MEDIA BIRO
28/09/2023 u 10:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kun: Za vječno prijateljstvo Kine i Crne Gore, poštujemo izbor da se pridružite EU

Kina insistira na tome da su sve zemlje, bile velike ili male, uvijek jednake, i poštuje i razumije izbor Crne Gore da se pridruži Evropskoj uniji, kazao je ambasador Kun

U čast Dana državnosti Narodne Republike Kine, Ambasada NR Kine u Crnoj Gori organizovala je svečani prijem i u prisustvu brojnih diplomata i domaćih zvanica proslavila 74 godine od osnivanja države, koja je prema riječima ambasadora Fan Kuna, uspjela da od siromaštva i slabosti poraste do prosperiteta i snage.

- Njen ekonomski agregat se povećao za više od 175 puta i postala je druga po veličini svjetska ekonomija, najveći proizvođač, najveći trgovac robom i najveća država deviznih rezervi. Kina je ušla u red inovativnih zemalja. Kina je vodeća zemlja u svijetu iz oblasti tzv. „nove infrastrukture“ u informacionom dobu kao što je 5G i vještačka inteligencija. Kina je pobijedila u najvećoj borbi protiv siromaštva u istoriji čovječanstva, sa prosječnim godišnjim smanjenjem siromaštva od 12,37 miliona ljudi - naveo je ambasador u svom uvodnom obraćanju.

Istakao je da gledajući u budućnost, modernizacija u kineskom stilu ima svijetlu perspektivu, te da je vođena novim razvojnim konceptom inovacija, koordinacije, zelenog razvoja, otvorenosti i dijeljenja. Kada je riječ o Crnoj Gori, ambasador je naglasio da od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 17 godina, dvije zemlje su oduvijek razvijale prijateljske odnose i saradnju zasnovane na principima međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobnog nemiješanja u unutrašnju politiku, ta na principima ravnopravnosti i obostrane koristi.

- Kina insistira na tome da su sve zemlje, bile velike ili male, uvijek jednake, i poštuje i razumije izbor Crne Gore da se pridruži Evropskoj uniji. Takođe, Crna Gora se dosljedno pridržava principa „jedne Kine“ i poštuje stav Kine o glavnim pitanjima vezanim za suštinske interese Kine, kao što je pitanje Tajvana. Kina i Crna Gora baštine duboko i tradicionalno prijateljstvo. Za vječno prijateljstvo Kine i Crne Gore i za svijetli i zajednički napredak čovječanstva - poručio je Kun tokom zdravice.

Ambasador se osvrnuo se i na desetogodišnjicu od formiranja inicijative,,Pojas i put“.

- Predsjednik Si Đinping je predložio zajedničku izgradnju inicijative „Pojas i put“, globalne razvojne, bezbjednosne i civilizacijske inicijative, zalažući se za mir, razvoj, saradnju, ujedno promovišući izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo, koja je dobila široku podršku zemalja širom svijeta. Spremni smo da pomognemo da dvije zemlje kontinuirano konsoliduju i produbljuju saradnju u tradicionalnim oblastima, kao što su izgradnja infrastrukture, trgovina poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima i turizam, dok istovremeno otvaramo nova polja za saradnju u oblastima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, novih energetskih vozila i novih stilova života u informatičkom dobu razvijene tehnologije“, naveo je Kun, a ujedno i podsjetio da je kineska vlada juče objavila bijelu knjigu,,Globalna zajednica zajedničke budućnosti: kineske prijedlozi i akcije“, koja sistemski objašnjava istorijsku pozadinu, bogatu konotaciju i globalni značaj izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo.

Prisutnima se obratio i nekadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je posebno naglasio da imajući u vidu značaj i vrijednost Kine, njeni uspjesi nisu samo bitni za njene građane, već za cijelo čovječanstvo.

image

Filip Vujanović

- FOTO: MEDIA BIRO

- Ove godine se obilježava desetogodišnjica grandioznog projekta,,Pojas i put”. Inicijativa je obezbijedila povoljno i stabilno finansiranje i pokazala je uspjeh na globalnom nivou. Inicijativa je utemeljena na najvrijednijim principima. Omogućila je brojnim državama koje su se priključile da ubrzaju razvoj. Crna Gora je u okviru inicijative ostvarila svoj san, izgradnju prve dionice auto-puta Bar-Boljare. Postigao se najveći stepen bezbjednosti saobraćaja, nismo imali žrtava i to je dovoljan razlog da auto-put potvrdi svoju vrijednost. Auto-put je obezbijedio najveći kvalitet graditeljsta - istakao je on.

Očekuje, kako je naglasio, da se u narednim godinama vrijednosti povezivanja na pravi način valorizuju, dodajući da smo unaprijedili sa NR Kinom trgovinu koja iz godine u godinu raste, kao i turistički promet.

- Uvjeren sam u prosperitet Kine, ali jednako tako u prosperitet saradnje Crne Gore i Kine, ne samo u bileteralnom nivou, nego kroz regionalnu saradnju i saradnju sa Evropskom unijom koja predstavlja poseban okvir- zaključio je Vujanović, navodeći da je u Crnoj Gori omogućeno mnogima da nauče kineski jezik kroz saradnju sa Institutom Konfucije, te da su mnogobrojni domaći studenti, u izuzetno povoljnim uslovima, dobili mogućnost da usvajaju znanje na prestižnim univerzitetima u toj zemlji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 14:06