Лекић на јучерашњој конференцији за новинаре / - Миодраг Лекић
07/09/2021 u 13:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лекић: Црна Гора свиjећа коjа гори с обjе стране

Поновио jе да озбиљне и приjатељске државе подстичу функционисање државе на познатим правилима демократиjе коjа води прогресу друштва

Лекић: Црна Гора свиjећа коjа гори с обjе стране

Ако се са званичних мjеста саопштава да су се у jедном дану догодила два државна удара, jедан против власти, други у структурама саме власти - онда примjеном jедне метафоре - црногрска држава личи на свиjећу коjа гори са обjе стране, саопштио jе лидер ДЕМОС-а Миодраг Лекић. он jе поручио да цногорска држава, односно озбиљна власт не смиjе дозволити да jоj владе састављању ни црква нити “амбасаде”.

Овакву слику, како jе казао не смиjу дозволити већ примарно у парламетарноj већини коjа jе на изборима добила народни мандат.

“Jер док jе стратегиjа Ђукановића и поражених политичких снага одрживе корупциjе и криминала сасвим jасна, дакле “што горе то боље” -  кључно питање остаjе да ли ће власт успиjети да коначно озбиљно и зрело профункционише на познатим правилима парламентарне демократиjе”, саопштио jе он, пише портал РТЦГ.

Сматра да jе посљедњи тренутак да се рационалном, ефикасном, тимском организациjом, без провинциjских лукавстава, прозирних  пропаганде  уздигне фунционисање извршне и паралемнтарне власти на ниво историjског задатака грађења правне и интегрисане црногорске државе као и демократске, економске и културне еманципациjе црногорског друштва.

Он нагађшава да треба разликовати високе дипломатске представнике земаља од могућих специфичних служби ситниjег или мање ситног нивоа са потенциjалним задацима ове или оне врсте.

“Дипломатске поруке земаља партнера треба озбиљно уважавати. Неозбиљно и неодгворно jе чинити супротно. Притом задржати државно достоjанство, без манифестациjа колониjане свиjести, и са функциjом интерних парциjалних интереса. Не само да претиjерана инфериорност диjелуjе мучно на домаћем плану већ jе она непотребна и дипломатским представницима озбиљних земља”, казао jе он.

Он се осврнуо и на неодлазак премиjера на устоличење.

“Лично бих изразио резерве на тачност премиjерове изjаве да су му двиjе амбасаде рекле да не иде на церемониjу устоличења митрополита, а у сваком случаjу сматраjући такву изjаву државно неадекватном”, казао jе Лекић.

Пласирање гласина да амбасаде сада, а наводно и раниjе, каже он, одређуjу састав владе треба одбити с позициjе елементарног државног дигнитета.

“То урадити и као израз респекта према земљама коjе су акредитовале дипломате овдjе.  Црногорска држава, односно озбиљна власт не смиjе дозволити да jоj владе састављању ни црква нити “амбасаде”, уз сву познату и приличну разлику измедjу ових институциjа”, истакао jе Лекић.

Поновио jе да озбиљне и приjатељске државе подстичу функционисање државе на познатим правилима демократиjе коjа води прогресу друштва.

“Примарно остављаjући аутономност и одговорност политичким чиниоцима коjи су на изборима остварили легитимитет вршења власти. Притом надзирући да ли власт поштуjе принципе правне државе и правила демократиjе”, поручио jе он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:22