Марко Милачић / - Марко Милачић
16/12/2021 u 16:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милачић о пооштравању казни за нападе на новинаре: Ово је омаж Душку Јовановићу и другима

Овај човјек је убијен, зато што је желио оно што смо ми оставрили 30. августа. И увијек треба да га се сјетимо када говоримо о слободи, навео је он

На сједници Скупштине данас  расправља се о измјенама Кривичног законика, а које се тичу пооштравања казнене политике када су у питању убиства и напади на новинаре. Посланик Праве Црне Горе Марко Милачић је предлагач измјена-

Милачић се захвалио медијима, истичући да није било њиховог великог прегнућа, "ми би касније дошли до слободе". Он је поменио главног уредника Дана Душка Јвановића који је убијен, истичући да су ове измјене "омаж овом човјеку, али и многим другима".

- Овај човјек је убијен, зато што је желио оно што смо ми оставрили 30. августа. И увијек треба да га се сјетимо када говоримо о слободи.Овим кривично-правним побољшањима предлажу се да се убиство лица која обављају послове од јаввног значаја, сматра тешким убиством за које су прописане казне чланом 144 Кривичног законика. Да сенаношење тешких тјелесних повреда лицу које врши послове од јавног значаја обављање тих послова оштријесанкционише, пооштравањем казни у члану 131 Кривичног законика. Да се употреба силе или пријетње у покушају, да се лице које обавља послове од јавног значаја, натјера да нешто учини или не учини, или трпи нешто у обављању својег посла, сматра кривичним дјелом принуда и санкционисање, у скалду са чланом 165. Да се пријетње смрћу или сличне пријетње сматра кривичним дјелом из члана 168 и оштрије санкционише због опасности са којима се лица која обављају јавне послове суочавају. Да буду строжије казне за спрјечавање кривичног дјела штампања и растурања штампаних ствари и емитовања програма из члана 179 - поручио је Милачић.

Он је казао, да на овај начин уводе праву и искрену заштиту новинара и додао "да смо раније имали ове законксе одредбе, данас би ти који су се дрзнули да нападну новинара, би одговарали по Кривичном законику и били тако третирани.

На Одбору отворена је и тема одговорности новинара за изговорену ријеч. Он је позвао посленике да подрже измјене и да покажу одност према медијским радницима.

- Без одговорног, слободног и истинског новинарства, нема истинске демократије - поручио је Милачић.

Весна Павићевић ДПС је саопштила да су цртање мета и прогони новинара и медија су поново завладали Црном Гором. Истакла је да ће ДПС гласати за измјене Кривичног законика.

Борис Богдановић Демократе је казао да они новинари који су откривали истину, нису били заштићени, а "они који су откривали афере, свој живот су положили на новинарском бојном пољу.

- На новинарском бојном пољу свој живот је положио и Душко Јобановић Оливера Лакић је рањена, Туфик Софтић, Сеад Сакидокић и на десетине, а можда и стотине медијских радника су праћени, прислушкивани, пребијани, хапшени. А новина Дана и Вијести спаљивана и уништавана. То је био начин да мафија борила против бораца за истину и правду - изјавио  је Богдановић, истичући да новинари 30 година живе у страху.

Истакао је да овај закон доносе "да нам не би новинари падали по црногорским плочницима", истичући да медијски радници морају бити заштићени.

Посланик Брано Радуловић (ПзП) је поручио да подржава ову иницијативу, истичући да се диви новинарима који су претходник 30 година борили против режима и криминогених структура.

- Сваки напад на њих је и напад на цијело друштво- казао је Радуловић.

Он је питао шта ћемо са криминализацијом клевете, са ширењем лажи, салажним вијестима.

-Шта ћемо са оним који су слуге појединих центара моћи у Црној Гори или глобално, а који шире лажи, који блате људе? Који покушавају да потру оно што се генерацијама у појединим породицама стрварало.Етикетирајупородицу, етикетирају потомство и људе који су се борили за истину и неприпадају ниједном центру моћи - питао је Радуловић.

Он је казао да не чита црногорске медије, јер, како је додао, поједини црногорски портали пишу лажи. Додао је да још не гледа Јавни сервис.

- Надао сам се од ове ткз. екпрертске Владе, од министарке Срзентић да ће нешто учинити за ову каљугу и да ће заштитити професионално новинарство. Да ће наш Јавни сервис постати уистину независан, аполитичан. професионалан. Нијесу постали репер медија у Црној Гори. Још не гледам Јавни сервис, то не зависи од мене, него од вас господо - поручио је Радуловић.

Драган Бојовић (ДФ) је поручио да ће Демократски фронт подржати ову иницијативу.

- Да се обезбиједимо да се новинари осјећају сигурно и заштићено, али са друге стране да се постарамо да се очува интегритет и дигнитет новинарске професије - навео је Бојовић.

Милачић је казао да је њихова највећа одговорност Јавни сервис.

- Промјеном руководства Јавног сервиса, као друштво смо загазили у простор веће слободе. Да ли је то довољно? Наравно да није. То се не може урадити за годину и по дана. Оно што треба да урадими је да унаприједимо стање у Јавном сервису, не политички или партијски, него у општем смислу -закључио је Милачић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 14:40