/ FOTO KABINET PREDSJEDNIKA CG
05/10/2023 u 15:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: EU počinje mnogo aktivnije da radi na procesu proširenja

Predsjednik predstavio zajedničku platformu “Za Crnu Goru u EU” u okviru samita Evropske političke zajednice u Granadi

U okviru samita Evropske političke zajednice u Granadi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovao je na Plenarnom zasijedanju kao i na okruglom stolu na temu “Multilateralizam uključujući bezbjednosna i geostrateška pitanja”.

On je u okviru samita predstavio "Zajedničku platformu za Crnu Goru u EU!", čiji je primarni cilj zajedničko djelovanje svih političkih aktera na ubrzanju procesa pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji.

- Vrlo smo svjesni nedavne procjene predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i mnogih drugih evropskih lidera, koji su prenijeli jasnu poruku o proširenju Evropske unije. Jasno je da EU počinje mnogo aktivnije da radi na procesu proširenja. Imajući to u vidu, Crna Gora želi da iskoristi aktuelni geopolitički momenat. Pridruživanje Crne Gore EU bila bi priča mnogo veća od same Crne Gore, jer bi pružila snažan pozitivan signal svim drugim zemljama koje teže prijemu u EU da je proces pridruživanja živ i moguć- poručio je predsjednik Milatović na okruglom stolu.

On je podsjetio da je Crna Gora postala zemlja kandidat za ulazak u EU 2010. godine, i u međuvremenu najviše napredovala u procesu pridruživanja, kontinuirano se usklađujući sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, čime je demonstrirala posvećenost evropskim vrijednostima.

- Tempo demokratskih i ekonomskih reformi u posljednje tri godine od promjene vlade bio je bez presedana. Danas smo i ekonomski najnaprednija zemlja među kandidatima, a euro koristimo kao valutu još od uvođenja u evropski monetarni sistem- saopštio je predsjednik Milatović.

Kazao je i da od kada je postala članica NATO saveza 2017. godine Crna Gora igra važnu ulogu u očuvanju bezbjednosti regiona Balkana i demonstrira povećani kredibilitet unutar članstva u alijansi, aktivno doprinoseći široj evropskoj bezbjednosti uz prisustvo crnogorskih vojnika u Letoniji, Bugarskoj i na Kosovu.

Predsjednik Milatović je poručio da u svijetu, povećana geopolitička neizvjesnost izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu, kao i neželjeni posljednji događaji u regionu Zapadnog Balkana čine da multilateralizam i konstruktivna saradnja sa našim tradicionalnim saveznicima i partnerima širom svijeta ostaju snažno sredstvo u rješavanju svih novih izazova i podsticanju međunarodnog poretka zasnovanog na vladavini prava.

Učesnici okruglog stola kojim su predsjedavali premijer Španije Pedro Sančez i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, pored predsjednika Crne Gore, bili su: predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, predsjednica Moldavije Maja Sandu, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, kancelar Njemačke Olaf Šolc, premijer Slovačke Ludovit Odor, premijerka Estonije Kaja Kalas, premijer Finske Peteri Orpo i premijer Andore Gzavije Espot Zamora.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:46