/ Метју Палмер - фото: YOUTUBE
21/05/2021 u 20:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Палмер: САД забринуте због тензија у Црној Гори

Асполутно смо забринути у погледу актуелних тензија и радимо са владом, опозицијом, цивилним друштвом, независним новинарима да нагласимо америчку подршку реформама, истакао је Палмер

Сједињене Америчке Државе (САД) ће стално бити присутне у Црној Гори, као савезник и партнер, што је био случај и претходних 15 година од стицања независности, поручио је замјеник помоћника америчког државног секретара Метју Палмер, додајући да су Он је у интервјуу за Глас Америке казао да су у САД забринути због актуелних тензија у Црној Гори, и да раде са Владом, опозицијом, цивилним друштвом и независним новинарима да нагласе америчку подршку реформама које ће учврстити снажно партнерство двије државе.

Палмер је, како преноси портал РТЦГ, честитао Црној Гори и њеним грађанима обиљежавање 15. годишњице независности, наводећи да се могу истаћи неки изванредни успјеси у том периоду. Према његовим ријечима, значајно достигнуће је што је Црна Гора постала 29. чланица НАТО-а, а огроман успјех је то што је обезбиједила статус кандидата за чланство у Европској унији и што је чврсто на путу ка коначном придруживању.

- Затим изградња снажног, живог мултиетничког демократског друштва - све је то потврда жеље црногорске јавности да напредује ка стабилној, просперитетној и европској будућности. САД ће бити присутне у свакој етапи пута као партнер- навео је Палмер.

Он је казао да је за САД свакако веома важно, као савезнику Црне Горе, да она има снажну и стабилну владу, да је она у позицији да испуњава обавезе и одговорности као НАТО чланица, да се суочи са изазовима као што су владавина права, слобода медија и транспарентност.

- И да предузима одговарајуће кораке да побољша управу како би могла да се квалификује за чланство у ЕУ-  додао је Палмер.

Он је рекао да свакако постоје дубоке подјеле у Црној Гори, додајући да она није јединствена у том погледу.

- Увјерени смо да ће Црна Гора да се успјешно и ефикасно суочи са тим изазовима и да напредује, не само као снажан партнер САД, већ и као евентуална чланица ЕУ- казао је Палмер.

Како је навео, постоји и забринутост у САД због тензија у Црној Гори.

- Асполутно смо забринути у погледу актуелних тензија и радимо са владом, опозицијом, цивилним друштвом, независним новинарима да нагласимо америчку подршку реформама које ће учврстити снажно партнерство САД и Црне Горе- истакао је Палмер.

Коментаришући одлуку да Црна Гора неће слати пјешадијски вод у мисију КФОР-а на Косову, он је рекао да би САД вољеле да Црна Гора, као НАТО савезница, уради више и допринесе Алијанси.

- Охрабрио бих црногорску владу да настави да тражи прилике да се обучава са нама, распоређује снаге са нама, да сарађује са САД и другим НАТО савезницима на начин који ће осигурати безбједност не само других, већ и Црне Горе- навео је Палмер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:22