Srđan Perić / foto: Preokret
11/03/2024 u 22:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perić: Bezbjednosni sektor mač u rukama partije

Bezbjednosni sektor se u Crnoj Gori uvijek, a vidimo da je to i sada slučaj, doživljavao kao mač u rukama partije, ocijenio je Srđan Perić iz Pokreta Preokret.

– I kada vidite ovoliku tuču za bezbjednosnim sektorom, jasno vam je da je tu moć. Znači, nema velike prepirke ili nesporazuma kada treba odrediti ko će biti, recimo, ministar prosvjete ili zdravlja, što su dva ekstremno važna resora, nego za sektor bezbjednosti. I to govori da se taj sektor razumije kao mogućnost da imate kontrolu – naveo je on.

To je, kako je dodao, višedecenijska praksa u Crnoj Gori, od uticaja na birače, do političkog profitiranja, borbe protiv korupcije organizovanog kriminala, ako se ona desi na neki efektivan način.

Nakon zasjedanja Skupštine Crne Gore na kojoj je raspravljano o inicijativi za smjenu predsjednika Andrije Mandića ključno pitanje je da li prisustvujemo nekom igrokazu ili potpunom nesnalaženju ljudi koji su i u vlasti i u opoziciji, smatra Perić.

– U ovom trenutku jedino je jasno da Mandić slijedi svoju političku agendu – rekao je on.

Na pitanje šta to govori o Mandićevim koalicionim partnerima, Perić kaže, da Pokret Evropa sad kao stranka nastala prije svega na nezadovoljstvu nema neku određenu ideologiju.

– Razumije se da se vi retorički morate ogrnuti evropskom terminologijom, ali da sprovodite određenu agendu. Moram samo da kažem kod Pokreta Evropa Sad, da je to stranka koja je nastala na nezadovoljstvu, s jedne strane, prethodnom strukturom i ogromnim očekivanjima i da tu nema jasne ideologije – kazao je on gostujući na Televiziji E.

Perić je naveo, govoreći o nekim od razloga zbog kojih je inicirana Mandićeva smjena, da mu je posebno – zaparala uši i nije bila ugodna za pratiti– pokazana superiornost predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tokom posjete Mandiću.

– Tu je bio jedan vrlo zanimljiv moment gdje se govorilo o hidroelektrani Buk Bijela. Pazite, stranka koja je prethodnica stranke gospodina Mandića, tada Srpska narodna stranka, sada Nova Srpska demokratija, je tada glasala za zaštitu rijeke Tare i protiv hidroelektrane Buk Bijela. I sada dolazi gospodin Dodik i kaže, mi to gradimo, vi ako hoćete, hoćete, ako nećete, kako god hoćete. Da budemo pošteni, vi kao domaćin niste rekli da ste 2004. godine imali stav koji se protivi toj ideji – podsjetio je on.

Govoreći o dosadašnjem učinku Vlade Crne Gore, navodi da je dio koji se odnosi na organizaciju popisa korektno urađen. I to u veoma kratkom roku, no da su zaduženja kojima pribjegava nova Vlada ogromna.

– Mi smo u manje od pet mjeseci imali zaduženje od 159 milijona eura plus 750 miliona dolara. Mi smo se sada u jednom potezu zadužili 687 miliona eura što je nešto više nego sve plate koje se isplaćuju iz državnog budžeta. Tačno je da imamo obaveze kreditne, koje se moraju servisirati, ali nemate privredu koja obezbijeđuje niti naznake da će se privredne aktivnosti povećavati, niti vidite jasne korake koji bi otvarali vrata za neki veliki investicioni ciklus – rekao je on.

Vlada je, kako je rekao, u potpunosti izmjestila težište ka ekonomiji, što se vidjelo kroz niz obećanja, poput onog o autoputevima.

– Sada ostaje toj vladi da isporučuje ta rješenja, ali sama sebe dovodi u poziciju da će često biti saplitana, s jedne strane, usko političkim pitanjima na koje nemaju politički odgovor, a sa druge strane jedna neodrživost programa koji, eto i sam predsjednik države koji je bio kopromoter Programa Evrope sad 2, tvrdi da nikad nije vidio na papiru – naveo je Perić.

Opšta društvena konfuzija će, kaže Perić, politički, ali i ekonomski, doći na naplatu.

– Koštaće nas naša lakovjernost da mislimo da zaista možemo da radimo manje, da se zadružujemo neprestano, da zbog toga, u takvom ambijentu i sa takvim navikama, sa smanjenim preduzetničkim duhom živimo bolje. To nije održivo – zaključio je Perić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:40