Џо Бајден / -РТС
12/06/2021 u 18:23 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Под Бајденовим санкцијама и корумпирани званичници Западног Балкана

Ријешени смо да промовишемо одговорност и да се боримо против некажњивости оних који су умијешани у значајну корупцију на Западном Балкану и широм свијета, поручио је шеф америчке дипломатије , пише "Дан"

Предсjедник Сједињених Америчких Држава (САД) Џозеф Бајден проширио је опсег уредбе којом се дефинишу санкције за појединце и организације из држава западног Балкана који, како се наводи, угрожавају мир и стабилност региона, али и за бивше и садашње лидере на свим нивоима власти који су умијешани у корупцију. То пише у одлуци која је 8. јуна званично објављена на сајту Бијеле куће.

Ова одлука предвиђа додатне санкције усмјерене ка појединцима који угрожавају мир, безбједност, стабилност или територијални интегритет било ког подручја или државе на западном Балкану, али и на појединце који су умијешани у корупцију. Како се наводи у одлуци, Министарство финансија САД ће у консултацијама са Стејт департментом наставити да ажурира списак појединаца који су под санкцијама, у складу са Бајденовом уредбом која је донијета 8. јуна 2021. године.

Поводом те уредбе, огласио се и амерички државни секретар Ентони Блинкен, који је у саопштењу навео да корупција наноси директну штету спољној политици, националној безбједности и економском здрављу САД и њихових савезника и партнера.

– Зато смо ријешени да промовишемо одговорност и да се боримо против некажњивости оних који су умијешани у значајну корупцију на Западном Балкану и широм свијета – нагласио је Блинкен.

Како је наведено у одлуци, санкцијама су подвргнути појединци који су одговорни или су саучесници у озбиљној злоупотреби људских права на Западном Балкану, или су директно или индиректно укључени у такве злоупотребе, као и на одговорне или саучеснике, или директно или индиректно укључене у корупцију повезану са Западним Балканом, укључујући и корупцију у име или на било који други начин повезану са владама на Западном Балкану.

– То се односи на проневјеру јавне имовине, злоупотребу имовине у личну корист или у политичке сврхе или подмићивање – наводи се у одлуци.

Под лупом садашње и раније власти

На јучерашњем Солунском регионалном форуму, геополитичкој иницијативи која повезује 11 балканских земаља, поменуте су Бајденове санкције. Специјални изасланик САД за Западни Балкан Метју Палмер указао је на разарајући ефекат корупције. Он је подсјетио да је Бајден недавно потписао уредбу којом се обуставља улазак и замрзава имовина на њиховом тлу особама које доприносе дестабилизацији ситуације у овом региону.

– Овај потез америчке администрације укључује и корупцију, мито или проневјеру јавне имовине у циљу прибављања личне користи на било ком нивоу актуелних, али и претходних власти – навео је Палмер.

Како је додао, визија САД и њихових европских партнера подразумијева помирење, стабилност и добросусједске односе на Западном Балкану, а његова земља је спремна да пружи помоћ свим државама региона у реализацији њихове ЕУ агенде.

Санкције се односе и на оне који дају материјалну помоћ, спонзоришу или пружају финансијску, материјалну или технолошку подршку, кроз добра или услуге, било којој особи чија је имовина и чији су интереси блокирани у складу са овом наредбом.

Санкције подразумијевају забрану уласка у САДр и замрзавање имовине и финансија на територији те државе. Америчким грађанима је забрањено да учествују у трансакцијама са лицима која су на листи санкционисаних. Уредбу о санкцијама је први пут донио тадашњи предсједник САД Џорџ Буш 2001. године и од тада се санкције редовно продужавају.

Свеукупно, санкције су усмјерене ка одговорнима за кршење људских права на Западном Балкану и њиховим саучесницима, као и за одговорне за корупцију, подривање демократских процеса и ометање институција и међународних споразума.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:15