Ђорђе Радуловић / - Влада
26/03/2022 u 13:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Црна Гора поздравља закључке Европског савјета који ће осигурати набавку гаса за ЕУ

Добровољна заједничка куповина гаса, течног природног гаса и хидрогена допринијеће смањењу цијена енергената, а ова платформа за набавку биће отворена и за ЦГна чему сам веома захвалан, казао је министар Радуловић

Црна Гора поздравља закључке Европског савјета који ће осигурати набавку гаса за Европску унију, али и земље Западног Балкана, укључујући нашу државу, казао је министар вањских послова Ђорђе Радуловић поводом закључака овог тијела.

Како је саопштено из Министарства вањских послова, они су услиједили након дводневног састанка и размјене мишљења са предсједником САД-а о трансатлантској сарадњи, у контексту руске војне агресије на Украјину, безбједности и одбране, енергетске ситуације, економских питања, пандемије Ковида - 19 и вањских односа.

- Када је у питању енергетска сигурност, донесене су важне одлуке које ће довести до смањивања зависности од руских извора енергије - истиче се у саопштењу.

Очекује се да ће до краја маја бити урађена свеобухватна анализа у циљу ефикаснијег снабдијевања земаља чланица ЕУ гасом, течним природним гасом и хидрогеном. Фокус ће бити на политици складиштења гаса, посебно када је ријеч о државама са значајним капацитетима у том смислу, у циљу обезбјеђења правичне равнотеже кроз успостављање неопходних механизама солидарности и компензације, додаје се.

Тим поводом, Радуловић је казао да га охрабрује то што европски партнери нису заборавили Црну Гору и државе Западног Балкана, што се јасно види из закључака са састанка Европског савјета који предвиђа да ћемо бити дио овог пројекта.

- Добровољна заједничка куповина гаса, течног природног гаса и хидрогена допринијеће смањењу цијена енергената, а ова платформа за набавку биће отворена и за Црну Гору на чему сам веома захвалан -додао је Радуловић.

Сада су нам, више него икада, потребни солидарност и јасни сигнали да врата ЕУ нијесу затворена и да ћемо, у складу са напретком који остварујемо, свакодневно бити ближи чланству, закључио је министар у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 23:22