Dolazak predstavnika partija / - FOTO: RTCG
10/09/2022 u 16:32 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović: Žene treba da zauzmu dvije čelne pozicije u državi; Mandić: Konačan dogovor u ponedjeljak

Stara parlamentarna većin imala je dva sastanka, a na posljednjem je dogovoreno da partije do kraja sedmice usaglase predloge za mandatara za sastav vlade i predsjednika parlamenta

Predstavnici partija parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. održali su sastanak kako bi nastavili razgovore o formiranju nove vlade i novog skupštinskog rukovodstva.

Funkcioner Demokrata Dragan Krapović je kazao da su imali konstruktivan sastanak i dodao da su napravili pomake.

On je istakao je kako nikoga nisu uslovljavali.

- Tako smo nastavili i danas. Mi smo kao partija koja ima najviše mandata jedina nije imala premijera. Mislim da nam je pripadala ta pozicija, ali nismo htjeli da to bude smetnja. Javno smo se odrekli čelnih pozicija.. Ne pripada Civisu i URI da to određuje jer su već jednom srušili većinu. Mi smo sebi uskratili i da mi predložimo kandidate za dvije čelne pozicije u korist naroda. Imali smo dvije vlade koje su rezultirale krahom zbog sujeta i svađa. Danas imamo političku krizu u državi i smatramo da dvije čelne pozicije treba da zauzimaju žene - naveo je Krapović.

Krapović smatra da može doći do dogovora.

- Nadam se da će svi imati dovoljno odmjerenosti i takta da napravimo pošteni dogovor koji će dovesti do rješenja i dovesti CG unaprijed što se tiče EU integracija. Rekao bih da je tu iznešeno nekoliko predloga. Imaćemo novi sastanak u ponedeljak u 12 sati.  Atmosfera je bila konstruktivna i zadovoljavajuća. Mi smo zadovoljni atmosferom s obzirom na ranije dešavanja između političkih partija - kazao je on.

Dodao je da nisu iznijeli ni jedno ime niti insistirali na tome.

Poslanik DF-a Andrija Mandić naglasio je da je današnji sastanak protekao u korektnoj atmosferi.

- Sporazum ima podršku svih 41 poslanika parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. Svi poslanici su se obavezali da je cilj eliminacija svake mogućnosti povratka učešća DPS-a u vršenju vlasti u bilo kojoj formi i demontaža sistema. Prioritet je i borba protiv kriminala i korupcije. Imamo jasnu parlamentarnu većinu koja je poslala poruku DPS-u da ih ne vidi kao patnera, već kao problem u Crnoj Gori. Ima uspona i padova u razgovorima, uvjeren sam da ako budemo sllijedili ovo što smo potpisali, da ćemo već u ponedjeljak znati ko je premijer i predsjednik parlamenta, naglasio je Mandić.

On je istakao da svi predlozi koji su se čuli, niko nije rekao da su bezuslovni i da se ne mogu promijeniti.

- Samo treba slijediti volju naroda koji nas je glasao i sve će biti dobro, uvjerava on.

Poslanik URA Miloš Konatar naveo je da su na sastanku prenijeli njihov stav i poručio da su otvoreni za dogovor.

- Abazović treba da ostane premijer i da bi se borba protiv kriminala i korupcije nastavila. On je započeo taj posao i treba da ga dovede do kraja. Postoji jedan netipičan predlog Demokrata da devet poslanika URA , Civisa i SNP-a nemaju pravo da predlažu premijera i predsjednika parlamenta. Ako bilo ko ima namjeru da postigne dogovor, onda se i ne može postići bez devet poslanika. Demokrate su napravile korak unazad u dogovorima i stvaraju teren da do dogovora ne dođe, kazao je on.

Naveo je i da Demokrate odustaju od funkcija predsjednika parlamenta i premijera, a da DF namjerava da pokrivaju jednu od ove dvije funkcije, kao i da Crno na bijelo želi da Abazović ostane na funkciji.

- Ja ne vidim problem jer imamo dvije funkcije i da ima namjera da se pokrivaju jedna od te dvije funkcije. Ja ne vidim problem da do dogovora dođe. Ali Demokrate sa svojim stavom miniraju dogovore koji se mogu postići..Vi imate stav da neko nema pravo da predlaže, to se u najvećim diktaturama nije tražilo. Ovo što oni traže je apsurdno i traže alibi da se ne postigne dogovor. Mi ćemo biti uporni i u ponedjeljak ćemo ponoviti naš stav. DF i Crno na bijelo se nisu odrekli funkcija, Demokrate jesu. Mi imamo Abazovića kao jedino ime koje imamo u ovom trenutku.Očekujem da na sledećem sastanku Abazović dobije podršku od svih, istakao je Konatar.

Poslanik Civisa Srđan Pavićević kazao je da je Mandić saopštio važnu stvar da 41 potpis poslanika svjedoči nastavku borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i da svjedoči da nema više DPS-a.

- Postoji dogovor koji je jasan, ništa nije završeno dok ne završimo. Ponovio sam ono iz parlamenta, želim da mi date spisak kandidata i da mi kažete šta je to Abazović uradio loše i čime bi vi to zamijenili. Nama nije zabranjeno da predlažemo, nama je rečeno da nam ne pripada. Ovo ulazi u sferu etičnosti i ne znam kome je dopušteno da odlučuje šta kome pripada i ne pripada. Mi ćemo i dalje da dajemo predloge, vrlo smo kompromisni i željni da se napravi dogovor. Došli smo da pričamo i pričaćemo dok bude prostora. Dogovor je bio da sa ovog sastanka izađe Mandić kao moderator sastanka izađe sa saopštenjem, međutim tokom sastanka da je već izašla informacija dok on traje. U  toku sastanka je čudno i iritantno da imamo izjave i objave koje su kolege dale. Jedino ime u cijeloj priči je ime Abazovića. Mi i SNP smo sa time izašli. DF ima svoje stavove koji su jasni i sa time su izašli u javnosti. Demokrate su pomenule da treba da budu žene, ali to nije objašnjeno. Oni su nama predlagali kakve mi predloge treba da imamo. Nadam se da će se do ponedeljka strasti stišati i da  će se doći do nekog dogovora, smatra Pavićević.

Sastanak je tražio Demokratski front.

Stara parlamentarna većina već je imala dva sastanka, a na posljednjem je dogovoreno da partije do kraja sedmice usaglase predloge za mandatara za sastav vlade i predsjednika parlamenta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 17:53