Skupština Crne Gore / - SKUPšTINA CG
31/08/2022 u 20:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Skupština: Sajber upade uspješno neutrališemo

Informacioni sistem Skupštine nije pretrpio štetu na podacima izuzev nedostupnosti pojedinih servisa u gore navedenom periodu (vikend 20 - 21. 8). O incidentu je shodno procedurama, obaviješten nacionalni CIRT tim

Skupština Crne Gore saopštila je danas da je "pravovremenom reakcijom Odsjeka za informaciono komunikacione tehnologije Skupštine, širenje kripto virusa je zaustavljeno, a sistem povraćen iz sigurnosnih kopija koje se redovno rade".

Iz Skupštine su reagovale na navode pojedinih medija da hakerska grupa „Kuba ransomver" tvrdi da ima podatke iz Skupštine Crne Gore.

"Sajber napad na serversku infrastrukturu Skupštine Crne Gore detektovan je 20. avgusta 2022. godine u 00:52:34. Pravovremenom reakcijom Odsjeka za informaciono komunikacione tehnologije Skupštine, širenje kripto virusa je zaustavljeno, a sistem povraćen iz sigurnosnih kopija koje se redovno rade (backup sistema)", naveli su iz Skupštine.

Kako kažu, sistem je u punom kapacitetu uspostavljen u nedjelju u 21. 8. 2022 godine u 23.58.

"Informacioni sistem Skupštine nije pretrpio štetu na podacima izuzev nedostupnosti pojedinih servisa u gore navedenom periodu (vikend 20 - 21. 8). O incidentu je shodno procedurama, obaviješten nacionalni CIRT tim".

"Ni u jednom trenutku (osim vikenda subota 20. 8 – nedjelja 21. 8) interni sistem Skupštine Crne Gore nije bio u offline režimu i funkcioniše stabilno u punom kapacitetu. Web portal Skupštine Crne Gore cijelo vrijeme je radio u punom kapacitetu i ni u jednom trenutku, (uključujući i vikend subota 20. 8 – nedjelja 21. 8) nije bio nedostupan", ističu iz Medijskog tima.

Navode da se "Sajber aktivnosti, kojima je u ovom trenutku izložena skupštinska IT infrastruktura, uz pojačani nadzor, uspješno neutrališu."

"Imajući u vidu da se u navedenom tekstu između ostalog tvrdi de je hakerska grupa u posjedu „finansijskih dokumenata, korespondencije sa bankarskim zaposlenicima, poreskih dokumenta, bilansa stanja...” želimo posebno istaći da su sva finansijska dokumenta, kao i zarade javnih funkcionera Skupštine Crne Gore, te sprovedene javne nabavke Skupštine Crne Gore, javno dostupni na web portalu Skupštine Crne Gore, a Skupština Crne Gore ih objavljuje i u otvorenom “open data” formatu. Nadalje, sve finansijske transakcije Skupštine Crne Gore, vrše se preko Državnog trezora – ministarstva finansija Vlade Crne Gore", podsjećaju u saoptenju.

Podsjećaju da je "Parlament Crne Gore, između ostalog zahvaljujući objavljivanju svih svojih finansijskih informacija i u otvorenom formatu, proglašen za najtransparentniji zakonodavni dom na prostoru bivše Jugoslavije, uključujući i države Evropske unije, Sloveniju i Hrvatsku."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:46