Veber i Kovač / - MINISTARSTVO
28/06/2022 u 12:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Veber: Neophodno više uspjeha u pregovaračkim poglavljima 23 i 24

Kovač se zahvalio Veberu na uspješnoj saradnji, posebno u odnosu na ekspertsku podršku njemačke ambasade tom resoru u okviru priprema akata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

Za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU) neophodno je više uspjeha u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, ocijenio je ambasador Njemačke Robert Veber u razgovaru sa ministrom pravde Markom Kovačem.

Iz Ministarstva pravde kazali su da se Kovač zahvalio Veberu na uspješnoj saradnji, posebno u odnosu na ekspertsku podršku njemačke ambasade tom resoru u okviru priprema akata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Veber je poručio kako je za ulazak Crne Gore u EU neophodno više uspjeha u odnosu na pregovaračka poglavlja 23 i 24, zbog čega smatra i da je Ministarstvo pravde vjerovatno najznačajniji resor u Vladi kada se radi o evropskim integracijama", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Kovač rekao da se nada da će ubrzo u Skupštini biti imenovani novi članovi Sudskog savjeta, što će otvoriti prostor za izbor novog predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore.

Kovač je kazao da je zadovoljan zbog prijavljenog broja kandidata za članstvo u Sudskom savjetu.

"Radi se o najvećem broju kandidata u dosadašnjem periodu, što govori o mnogo većem stepenu povjerenja u institucije ovog sistema, a time i u Ministarstvo pravde koje je učinilo sve, a i dalje čini, da u domenu svojih nadležnosti otkloni svaki postupak politizacije pravosudnih organa", ističe se u saopštenju.

Veber je, kako se navodi, predložio da se Sporazumom Crne Gore i savezne pokrajine Baden Virtemberg iskoriste mogućnosti potencijalnih studijskih boravaka i praktične edukacije crnogorskih sudija i državnih tužilaca u Baden-Virtembergu.

Kovač je rekao da je spreman da kroz saradnju sa Vrhovnim sudom, Vrhovnim državnim tužilaštvom i Centrom za obuku u sudstvu i tužilaštvu što prije organizuje i institucionalizuje taj vid saradnje.

"Jer bi svaka praktična pomoć i širenje znanja bila od velikog interesa i koristi za našu državu, a uz podršku ambasade Njemačke", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 05:12