Мило Ђукановић / - PREDSJEDNIK CRNE GORE
17/05/2021 u 17:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Видео) Ђукановић: Прихваћен предлог да се у процесу интеграције вреднује напредак сваке од земаља појединачно

Имајући у виду да само сви незадовољни темпом политике проширења на ЗБ, мислим да је самит дошао у право вријеме, казао је предсједник

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић казао је, након учешћа на самиту Брдо-Бриони Процеса, да је предложио да се усвоји један закључак који би био оштро противљење идејама око промјене граница на ЗБ, али да, нажалост, није постигнут консензус око те идеје, тако да су закључци остали без тог дијела.

Са друге стране, прихваћен је закључак који је Ђукановић предложио, "да потенцирамо да то наше залагање за проширење или за пријем земаља ЗБ у ЕУ и даље почива стриктно на принципу регате уважавајући оно што је индивидуални напредак сваке од земаља".

Изјава предсједника Црне Горе:

Тема је била занимљива па је зато и самит потрајао дуже. Ово је иначе 10 јубиларни самит Брдо-Бриони. Током тих 10 година тај самит се заиста афирмисао као мјесто на којем се квалитетно разговара о регионалној сарадњи и о европској перспективи региона Западног Балкана (ЗБ).

Имајући у виду да само сви незадовољни темпом политике проширења на ЗБ, мислим да је самит дошао у право вријеме и да је добра прилика да се најприје припреми Словенија, као домаћин данашњег самита, за почетак предсједавања ЕУ, што ће услиједити у другом полугођу ове године, а истовремено самит је дошао уочи састанка који ћемо сјутра као лидери ЗБ имати с Високим представником ЕУ за вањску и безбједносну политику господина Бореља.

Током разговора сам најприје упознао саговорнике са процесима који се догађају у Црној Гори, са напораима које улажемо да ријешимо последице трајуће пандемије, а истовремено како тече процес кохабитације у Црној Гори. Ипак, поента током читавог разговора је била на теми европеизације ЗБ. Указао сам да је, нажалост, неактивношћу ЗБ тај простор отворен за уплив трећих земаља и њихових политика које су нажалост најчешће у несагласју са политиком ЕУ и са европским системом вриједности. Мислим да је и та дискусија подстакла да на крају усвојимо закључке које су заиста врло ангажовани према ЕУ, који покушавају да анимирају ЕУ на офанзивнију политику проширења.

Предложио сам и да усвојимо један закључак који би био оштро противљење идејама око промјене граница на ЗБ, нажалост, није постигнут консензус око те идеје, тако да су закључци остали без тог дијела, али прихваћен је закључак који сам такође предложио, да потенцирамо да то наше залагање за проширење или за пријем земаља ЗБ у ЕУ и даље почива стриктно на принципу регате уважавајући оно што је индивидуални напредак сваке од земаља. Било је и других идеја да се разговара о ЗБ као цјелини.

Као што знамо нијесмо сви у истом стању, Црна Гора већ девету годину води процес преговора са ЕУ, остварила је значајан напредак, значајнији од свих других земаља. Наравно, имамо свијест о томе да би било јако важно да читав регион у блиској будућности постане дио ЕУ. То би била најпоузданија гаранција стабилности, економског и демократског просперитета, али не желимо да се одрекнемо година у којима смо посвећено радили на реформама и које су нас довеле до чланства у НАТО, и до данашње позиције у којој је Црна Гора једина земља аспирант која је затворила сва преговарачка поглавља.

Задовољан сам закључцима и вјерујем да могу представљати добар прилог у укупној политици према ЕУ, према њеним институцијама, према кључним земљама чланицама да напусте ову дуготрајућу позицију резервисаности према добром темпу проширења, и надам се да могу бити подстицајни да ЕУ преузме своју одговорну улогу према нашем региону и да на тај начин затворимо могућност за пенетрацију интереса других земаља, која нажалост успорава реформе које морамо да реализујемо и успорава нашу европску перспективу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:26