/ - FILIP R
17/11/2021 u 16:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада: Током 2020. године 3.184 новообољела случаја рака

Контрола рака има за циљ да се тренд пораста успори и да се смање стопе оболијевања и умирања, а то се може постићи кроз примарну превенцију (спречавање малигних болести)

Влада Црне Горе је, на 47. сједници одржаној 17. новембра 2021. године којом је предсједавао премијер  Здравко Кривокапић, размотрила и усвојила Информацију о стању, оболијевању и активностима за превенцију и контролу малигних болести у Црној Гори.

-У Информацији се наводи да у Црној Гори још увијек није могуће пратити трендове оболијевања и умирања од малигних болести, јер се са регистрацијом рака почело тек 2013. године, када је основан Регистар за малигне неоплазме. Међутим, прикупљање података и њихова валидација су и данас проблем јер се није улагало у тај регистар, тако да је до сада завршен само један извјештај, за почетну 2013. годину. И поред тога, Међународна агенција за истраживање рака у Лиону – IARC је на основу првих публикованих, али висококвалитетних података, извршила процјене за Црну Гору, по којима се за 2020. годину претпоставља да су се десила 3.184 новообољела случаја рака и да је умрло 1.765 особа од малигних болести, што значи да су малигне болести други најчешћи узрок умирања, после кардиоваскуларних обољења-наводе у саопштењу  Владе.

Додају: "Контрола рака има за циљ да се тренд пораста успори и да се смање стопе оболијевања и умирања, а то се може постићи кроз примарну превенцију (спречавање малигних болести), секундарну превенцију (рано откривање малигне болести, тј. скрининзи рака дојке, дебелог цријева и грлића материце), оптимално лијечење, рехабилитацију, као и палијативно збрињавање обољелих код узнапредовале болести која се више не може узрочно лијечити".

-На сједници је закључено да се неминовно мора приступити међусекторским активностима и предузимању мјера за спровођење програма скрининга рака дебелог цријева, рака дојке, рака грлића материце, као и унапређењу квалитета Регистра за малигне неоплазме, а Министарство здравља је задужено да започне са овим активностима-наводе у саопштењу.

-Влада је усвојила Информацију у вези Акционог плана за спровођење Стратегије заштите и унапређења менталног здравља у Црној Гори за период од 2021. до 2023. године и донијела Акциони план. У Информацији се наводи да су поремећаји менталног здравља један од највећих изазова јавног здравља, мјерено преваленцом, оптерећењем болести и инвалидитетом. Терет поремећаја менталног здравља наставља да расте, са значајним утицајем на здравље, кључна социјална и људска права и економске посљедице у свим земљама свијета. Кључни циљ Стратегије заштите и унапређења менталног здравља у Црној Гори 2019 – 2023 је унаприједити ментално здравље популације и смањити терет менталних обољења у популацији, са посебним фокусом на ризичне и рањиве групе. За реализацију активности из Акционог плана предвиђен је износ од 6 232 508.43 еура, који ће бити обезбијеђена из буџета Црне Горе и донација-саопштили су из Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:31