Херцег Нови очекује бољу туристичку сезону / - ИН4С
05/05/2021 u 16:45 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСК покренула 37 поступака о употреби jавних ресурса

Збирно су утврђена четири случаjа кршења Закона коjа се односе на органе власти, а по jедан на пружаоца медиjских услуга и политички субjекат, због чега ће бити покренути прекршаjни поступци, навели су из агенције

Агенциjа за спречавање корупциjе (АСК) jе од дана расписивања избора за одборнике у Скупштини општине (СО) Херцег Нови покренула 37 поступака коjи се тичу употребе jавних ресурса у изборноj кампањи.

Из АСК-а су казали да су се 32 поступка односила на контролу ограничења мjесечне потрошње, три на контролу отписа дуга, а по jедан на додjелу jеднократне помоћи и регулисање запошљавања у току кампање.

“Поступаjући плански и стратешки, на темељу законодавног оквира и усвоjене методологиjе, уважаваjући сугестиjе цивилног сектора и међународних партнера, АСК, са приврженошћу заштити jавног интереса, дjелуjе у контроли и надзору кампање за избор одборника у СО Херцег Нови”, каже се у саопштењу.

Наводи се да су службеници Агенциjе извршили и десет теренских контрола органа власти.

“Доживљаваjући транспарентност као основу интегритета и кредибилитета изборног процеса, Агенциjа jе сву документациjу коjу контролише учинила jавно доступном, обjављивањем на своjоj интернет страници”, додаjе се у саопштењу.

Из АСК-а су рекли да редовно прате активности свих шест политичких субjеката, прикупљањем и контролом документациjе коjа се односи на прикупљање и утрошњу средстава у кампањи.

“До сада jе укупно евидентирано активности, односно трошкова, у висини од 53.988 ЕУР, као и прикупљених средстава у висини од 31.950 ЕУР”, навели су из АСК-а.

У досадашњем току кампање, како су казали, изборне листе приjавиле су прилоге физичких лица у вриjедности од 4,2 хиљаде ЕУР.

“У овом периоду, Агенциjа jе покренула jедан поступак, а извршила шест контрола политичких субjеката на терену. Записници са пратећом документациjом обjављени су на интернет страници ове институциjе”, наводи се у саопштењу.

Из АСК-а су подсjетили да Закон о финансирању политичких субjеката и изборних кампања прописуjе обавезу субjеката коjи пружаjу услуге медиjског оглашавања изборне кампање да Агенциjи доставе цjеновник услуга медиjског оглашавања у року од десет дана од расписивања избора.

Како су навели, 20 медиjских субjеката jе доставило цjеновнике, од чега 15 у законом предвиђеном року.

Из АСК-а су казали да од почетка кампање за избор одборника у СО Херцег Нови ниjе било подниjетих приговора.

“Збирно, утврђена су четири случаjа кршења Закона коjи се односе на органе власти, а по jедан на пружаоца медиjских услуга и политички субjекат, због чега ће бити покренути прекршаjни поступци”, навели су из АСК-а.

Агенциjа ће, како су поручили, наставити да суштинском и систематском контролом кампање посвећено дjелуjе на давању пуног доприноса транспарентности изборног процеса и промоциjи владавине права.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 05:20