Пандемија угрожава попис / -РТВ
28/04/2021 u 23:41 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због два држављанства без пасоша 2.108 лица

Министарство унутрашњих послова наставља контролу бирачког списка на локалном и државном нивоу. Од осам хиљада грађана коjи се налазе у бирачким списковима Херцег Новог, Никшића и Црне Горе, који су били под лупом, за 595 лица jе утврђено да имаjу двоjно држављанство у складу са законом
Од осам хиљада грађана коjи се налазе у бирачким списковима Херцег Новог, Никшића и Црне Горе, засад обухваћених поступком провjере Министарства унутрашњих послова (МУП) због претпоставке да, поред држављанства Црне Горе, имаjу и држављанство друге државе, за 595 лица jе утврђено да имаjу двоjно држављанство у складу са Законом о црногорском држављанству. Самим тим, за та лица неће бити покренут поступак за губитак црногорског држављанства по сили закона.
– МУП ће за 2.108 лица по службеноj дужности, кроз неколико дана, покренути поступак за губитак црногорског држављанства по сили закона, тако што ће их упознати са чињеницом да су добровољно стекли држављанство друге државе и биће им омогућено да се давањем изjаве на записник изjасне коjе држављанство желе да задрже. Лица коjа су добровољно стекла држављанство друге државе приjе 3. jуна 2006. године имаjу право на двоjно држављанство, што се доказуjе увидом у увjерење о држављанству, изводом из матичне књиге рођених са констатациjом о датуму уписа у држављанство друге државе или рjешењем о приjему у држављанство друге државе. Овим се процес провjере не завршава, jер jош траjу провjере за преостали броj грађана. Такође, отворени смо за сарадњу са НВО сектором по питању провjере Централног регистра становништва у складу са динамиком коjу бисмо заjеднички договорили – саопштили су из МУП-а.
​ДПС: Са списка избрисати лица коjа гласаjу и у Србиjи
Демократска партиjа социjалиста захтиjева (ДПС) да се из бирачког списка у Херцег Новом хитно уклоне сва лица коjа су злоупотриjебила бирачко право и гласаjу у двиjе државе, саопштено jе из те партиjе.
– У супротном, изборни процес у Херцег Новом сматраћемо нелегалним и нелегитимним, jер не одражава вољу грађана те општине, с обзиром на то да о њиховоj судбини одлучуjу они коjи имаjу резервну државу или не живе у Херцег Новом годинама, и што jе наjважниjе немаjу право гласа по закону државе Црне Горе – наводи се у саопштењу.
Из те странке су најавили да ће „о овим злоупотребама“ обавиjестити Делегациjу ЕУ у Црноj Гори и друге релевантне међународне инстанце.

У склопу активности за стварање претпоставки за уређење регистара пребивалишта, увидом у расположиву евиденциjу, МУП jе утврдио да више од 16.000 лица послиjе 2008. године није вадило личну карту, а налазе се у бирачком списку, као и да jе за око 50 хиљада грађана лична карта истекла.
– Грађане са таквим статусом позивамо да поднесу захтjев за издавање или замjену личне карте, или ће у супротном бити покренут прекршаjни поступак, сходно Закону о личноj карти. Уважаваjући људска права и слободе, већ су предузете активности како би се грађани путем позива упознали са потребом издавање или замjене личне карте – саопштено је из МУП-а.
С.Р.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 23:00