Александар Перовић - фото: ЦЗИП / -Александар Перовић - фото: ЦЗИП
25/05/2021 u 10:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Перовић: Убијен још један медвјед, ко ће преузети одговорност?

Надлежне институције ће се по већ опробаном рецепту играти игре глувих телефона, на чијем крају увијек испаштају управо животињске врсте, поручио је Перовић

Aлександар Перовић из Центара за заштиту и проучавање птица саопшти је да је мрки медвјед један од највриједнијих представника биолошке разноликости Црне Горе чијег значаја очигледно нисмо свјесни и олако исти из дана у дан урушавамо.

- Мрки медвјед који живи на нашим просторима дио је популације Динарског масива, друге по величини у Европи. Важно је напоменути да је држава Црна Гора након обнове независности потписала већи број конвенција чије основне постулате није способна да поштује и према истим се односи на стихијски и неорганизован начин. Не треба да идемо даље од Устава Црне Горе који утврђује да свако, а посебно држава, је обавезан да чува и унапријеђује животну средину, као и да су потврђени и објављени међународни уговори саставни дио унутрашњег поретка који имају примат над домаћим законодаством. По ко зна који пут, јуче је Устав погажен, боље рећи упуцан- истакао је Перовић. дипломирани биолог – мамолог.

Како је навео, након одстријељеног мужјака медвједа у кањону Таре у близини Матешава 2018. године, медвједа у кањону Мале ријеке 2020. године, женке-мајке у Беранама у фебруару ове године, стиже вијест о убијеном медвједу у Парку природе Драгишница-Комарница.

image

фото: ЦЗИП

- фото: ЦЗИП

- Надлежне институције ће се по већ опробаном рецепту играти игре глувих телефона, на чијем крају увијек испаштају управо животињске врсте које су заслужне за проглашење ове области Парком природе. И онда кад полиција одради свој посао, тужилаштво ће оманути и затворити очи пред доказима. Зашто и не би, научио систем да пумпа статистику по кратком поступку. Нјима у корист, наравно. Да ствар буде гора, у јулу прошле године, држава Црна Гора усвојила је Римски Сртатешки план (Роме Стратегиц план, базиран на Бернској конвенцији), према којем се обавезала да стопу криволова у Црној Гори смањи за 50% до 2030. године. На добром смо путу зар не? Још се ни мастило на папиру није осушило, ми стопу криволова подижемо на већи ниво. Сигурни смо да нисмо ни читали шта потписујемо- казао је Перовић.

Истиче да од данас, доносиоци одлука и политичари више немају право пропагирања Црне Горе као зелене дестинације.

-Немате право позивања туриста да уживају у дивљинама наше најљепше државе. Константна испразна обећања и лажи. Од министра до министра, без разлике.Драги грађани Црне Горе, суживот између крупних звијери и човјека је могућ. Ово није начин- поручио је Перовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:47