/ Патријарх Порфирије - СПЦ
25/05/2021 u 08:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почиње редовно засједање Светог архијерејског сабора СПЦ

Патријарх Порфирије предсједаваће засједању Сабора, чијем отпочињењу је у јуче претходила литургија у Храму Светог Саве

У Храму Светог Саве почиње редовно засједање Светог архијерејског сабора Српске православне цркве. Сабор се одржава након једногодишње паузе због епидемије корона вируса, а ово ће бити други пут да се одржава у Храму Светог Саве.

Патријарх Порфирије предсједаваће засједању Сабора, чијем отпочињењу је у јуче претходила литургија у Храму Светог Саве.

Очекује се да ће главне теме овог највишег законодавног црквеног тијела бити избор митрополита загребачко-љубљанског и црногорско-приморског, као и епископа ваљевског.

Мјесто митрополита у Загребу остало је упражњено избором Порфирија за патријарха, док је Митрополија црногорско-приморска остала без митрополита смрћу Амфилохија, као и епархија ваљевска након смрти свог епископа.

Тема Сабора ће бити и Темељни уговор о заштити СПЦ у Црној Гори, који ће, како је најављено, потписати патријарх Порфирије и премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

Овим уговором би требало да се стави тачка на неспоразуме по питању односа црногорске државе према СПЦ и заштити њене имовине у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 09:51