Сигурна женска кућа / - СЖК
26/06/2021 u 13:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЖК: Параноична доза нетрпељивости према свим женским организациjама

Реаговање на саопштење коjе jе дала невладина организациjа ИСОП под називом "Сигурна женска кућа и дио НВО да се позабави собом и своjим незаконитим радњама"

Нећемо наше саопштење започети народним изрекама као што сте ви урадили („ко о чему, воjник о скраћењу“) иако постоjи безброj народних изрека коjе би вjеродостоjно осликале ваше понашање,навели су у реаговању из Сигурне женске куће (СЖК) на  саопштење коjе jе дала невладина организациjа ИСОП.

- Тачно jе да нисмо служиле воjску али и ми овако „незнавене“ знамо да jе „напад наjбоља одбрана“. Извињавамо се што смо се, како рекосте „дрзнуле“ да говоримо о овоj теми, на коjу очигледно само Ви, господине Радоњићу, имате ексклузивно право (Остали потписници овог саопштења просто нам нису релевантни за комуникациjу на ову тему, за разлику од Вас чиjа се НВО бави питањима родно заснованог насиља и насиља у породици). Самим тим Ви бисте боље од свих требали бити упознати са основним принципима рада са особама са искуством насиља, посебно када су жене у питању, jер су жене jедна од кључних циљних група у Вашем раду. Посебно бисте требали бити упознати са темом „стратегиjе насилника у избjегавању санкциjа“ коjа jе дио сваке основне обуке коjу мораjу проћи стручни/е радници/це и сарадници/е коjи се баве подршком жртвама, мада искрено мислимо да Ви лично и те како добро познаjете те стратегиjе - наводи се у реаговању СЖК-а.

Невjероватно jе да неко, истичу, ко се бави родно заснованим насиљем, од момента свог рада у овоj области показуjе параноичну дозу нетрпељивости према свим женским организациjама и не бира ни мjесто ни вриjеме да омаловажи њихов рад.

- До те мjере да сте утврдили „Нажалост, ове НВО су до приjе пар година биле jедине коjе су се бавиле одређеном тематиком и само из тог разлога jе држава била принуђена да финансира њихове проjекте али и из страха од њихових контаката у међународноj заjедници“. Али на срећу свих жена и дјеце у Црноj Гори, и свих могућих и немогућих жртава насиља, поjавили сте се ВИ, да спасите државу, народ и ето благостања. Вама очигледно ниjесу требали контакти међународне заjеднице, имали сте их очигледно довољно и без њих, jер сте од државе више добили Ви током пар година него женске организациjе од свог постоjања - наводи се у реаговању.

Из ИСОП-а су их назвали „Звездама гранта“, што им, кажу, није ништа чудно, јер им је и те како познат њихов смисао за „хумор“.

- Искрено, ми бисмо биле срећне да то jесмо, посебно након 20 година потпуне волонтерске подршке нашим клиjентицама. Него када смо код теме, ко jе „звезда гранта“ одговор jе врло jасан. То сте Ви, господине Радоњићу. Ваша организациjа jе без дана искуства у поменутим областима добила средства за рад, и то из буџета тадашњег Министарства рада и социjалног старања, без дана искуства у раду са жртвама насиља од истог министарства сте добили средства за лиценцирање СОС телефона за жртве насиља у породици, гдjе су, да вас подсjетим, у 90% случаjева жртве жене. Кроз Министарство за људска и мањинска права добили сте средства да водите „школу родне равноправности“, други да се бавите правима ЛГБТ заjеднице, а да не говоримо о Министарству унутрашњих послова, Министарству спорта и младих итд, итд - навели су у реаговању.

Реаговање су потписали Сигурна женска кућа, СОС телефон за жене и дjецу жртве насиља Никшић, СОС телефон за жене и дjецу жртве насиља Подгорица, Црногорски женски лоби, СОС телефон за жене и дjецу жртве насиља Улцињ, ИКРЕ Рожаjе, Прима, СОС телефон за жене и дjецу жртве насиља Биjело Поље, Центар за ромске инициjативе Никшић, СОС телефон за жене и дjецу жртве насиља Беране и закључили да више неће трошити медиjски простор ни на ИСОП ни на њихове „саборце“, јер "нисмо у рату".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 13:08